:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 16, 2018   12:05

0

198

Burno u Hrvatskom Saboru,opozicija traži ostavku Plenkovića


Lider najuticajnije SDP Davor Bernardić kaže da je Plenković znao sve u vezi sa mejlovima napominjući da je to zloupotreba ovlašćenja po krivičnom zakonu.



"Ovaj put neće proći pokušaj kupovine vremena i skretanja s teme. Hrvatska ne sme biti talac jednog čoveka. Postavlja se pitanje gde je nestala politička odgovornost svih vas kad ste glasali o opozivu Martine Dalić. Ako je morala prekjuče otići, pitamo se s pravom zašto Državno tužilaštvo ne istražuje", rekao je Bernardić.



Najavio je da će poslati u proceduru zahtev za raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora.



Plenković je na sednici rekao da je neke stvari trebalo raditi opreznije i transparentnije s obzirom na proces restrukturiranja "Agrokora".



Premijer je rekao da je sada potrebno da cela vlada uloži napor da se do 10. jula postigne nagodba i omogući funkcionisanje "Agrokora" u budućnosti i svih koji su s tom kompanijom povezani, te da se obezbedi njihova ekonomska budućnost.



Dodao je da je u izrazito kratkom roku stvoren pravni okvir za "Agrokor", da nije bilo potrebno dati ni kunu iz državnog budžeta, a nije moralo, kako je rekao, da dođe do nacionalizacije.



Podsetio je i da je Ustavni sud prošle sedmice potvrdio da je leks Agrokor bio u skladu sa Ustavom.



Najavio je da će vlada naredne sedmice predložiti zamenu za Dalićevu.



Napomenuo je i da je parlamentarna većina stabilna i da vlada nastavlja svoj posao.



Pauzu je zatražio poslanik Mosta, Nikola Grmoja, uz obrazloženje da većina razloga za smenu ministarke Dalić prethodno nisu bili ni pročitani.



"Mi imamo vladu koja je zadržala dah da u javnost ne procuri još koji mejl ili poruka. Umesto da donosimo reformske zakone, mi svedočimo o očajničkim naporima da sve bude sklonjno pod tepih. Bitna je volja samo jednog čoveka. Pitam vas dokle tako. Stabilizacija nije uspela, vlada se počela osipati. Vlada apatija i beznađe. Ni narod vam ne veruje, pogledajte ankete. Svi ste postali taoci loših odluka nekolicine ljudi i s njima povezanih interesnih grupa", kazao je Grmoja.



Inače, pre početka sednice Sabora, koju direktno prenose gotovo svi portali u Hrvatskoj, opozicioni Živi zid, čija popularnost, prema istraživanjima, poslednjih meseci je u stalnom porastu, održala je konferenciju za novinare na temu afere sa mejlovima.



Predsednik stranke Ivan Vilibor Sinčić je novinarima rekao da je aktuelna vlada Andreja Plenkovića najkorumpirnija od svih.



Rekao je i da je ta stranka podnela krivične prijave protiv osoba uključenih u skandal sa mejlovima.



"Zbog svega toga, tražimo odlazak cele vlade i premijera Andreja Plenkovića. On je sve ovo blagoslovio i znao od početka. Tražimo premijera da prihvati odgovornost i da idemo na nove izbore", zaključio je Sinčić.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva