:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2015   12:05

0

144

Budva: Počeo samit šefova država regiona


Predsednik Nikolić doputovao je sinoć u Budvu, gde predsednik Crne Gore Filip Vujanović, kao domaćin ovog sastanka, priredio večeru u čast visokih gostiju.

Samitom, u dogovoru sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, predsedava predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Proces "Brdo-Brioni" je praksa odrzavanja skupova, započeta na Brdu kod Kranja u Sloveniji i na Brionima u Hrvatskoj, a ima za cilj jačanje regionalne saradnje, kao i podsticanje političkog dijaloga regiona i EU.

Učesnici samita ovom inicijativom imaju ambiciju da ojačaju politički dijalog regiona i Evropske unije, koristeći podršku i pomoć zvaničnog Zagreba i Ljubljane kao njenih članica, navedeno je u najavi skupa Kancelarije predsednika Crne Gore.

Na sastanku, kojem prisustvuje i predsednik Austrije Hajnc Fišer, glavna tema je stanje u regionu, a posebna pažnja posvećena je događajima u Makedoniji.

Skup ima za cilj da podstakne dijalog među zemljama, jačanje ekonomske saradnje i dijaloga regiona sa EU.

Samit je ujedno i prilika za mnogobrojne bilateralne susrete učesnika. Predsednik Srbije imao je razgovor sa makedonskim kolegom Ðorđom Ivanovim, a sastaće se i sa Fišerom.

Na skupu učestvuju i predsednik Albanije Bujar Nišani, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, Makedonije Ðorđe Ivanov, kao i kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

Proces "Brdo-Brioni" predviđa okupljanje šefova država jugoistočne Evrope jednom godišnje, s počasnim gostom iz jedne od zemalja

Evropske unije, koji tako i sam postaje učesnik skupa.

Ove godine to je austrijski predsednik Fišer. Prošle godine na samitu u Dubrovniku počašni gost bila je nemačka kancelarka Angela Merkel, a pretprošle na Brdu kod Kranja francuski predsednik Fransoa Oland.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva