:

:

TV Most

Foto: Radio Gracanica

clock

Maj 25, 2015   16:19

0

175

Buduće diplomate dva dana u poseti Kosmetu

Tokom boravka na Kosovu, 49 ovogodišnjih polaznika Diplomatske akademije obišli su Kosovsku Mitrovicu, Gračanicu, Štrpce, Prizren i Prštinu, kao i Prizrensku Bogosloviju i manastire Banjsku, Bogorodicu Ljevišku, Sv. Arhangele, Gračanicu, Visoke Dečane i Pećku patrijaršiju.

Rukovodilac Diplomatske akademije MSP Mirjana Milosavljević ocenila je u porti manastira Visoki Dečani da je poseta bila izuzetno korisna i da su polaznici Diplomatske akademije, koji su se susreli sa Srbima na KiM čuli njihovu životnu priču, njihovo životno diplomatsko iskustvo.

“Srbi na KiM su nam pokazali koliko su srčani, koliko njihovo srce nije preraslo u led, da su apsolutno spremni za svaki poduhvat životni, da se ne boje nikakvih pretnji i da nema straha u njihovom životu”, rekla je ona.

Milosavljević je dodala da su mladi ljudi koji su iz različitih ministarstava tokom razgovora sa Srbima na KiM prepoznali njihove potrebe i da će kao državni službenici i buduće diplomate pomoći.

Jedan od polaznika Diplomatske akademije MSP Republike Srbije Vladimir Vinš izjavio je da je najupečatljiviji utisak gostoprimstvo na koje su nailazili kod sveštenih lica od Banjske do Visokih Dečana i gostoprimstvo i velika srdačnost srpskog stanovništva u Štrpcu.

“Nama je ova poseta izuzetno značajna jer smo se uživo susreli sa životom našeg stanovništva i nadamo se da ćemo kao buduće mlade diplomate moći da im pomognemo kroz svoj angažman. Skoro se svakodnevno susrećemo sa pitanjem Kosova i Metohije u svom radu”, rekao je Vinš.

Domaćin budućim srpskim diplomatama na Kosovu bio je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović.

Tokom ove posete Kosovu buduće srpske diplomate bile su u prilici da se upoznaju sa duhovnom, kulturnom i umetničkim blagom Kosova i Metohije, crkvama i manastirama, srpskim svetinjama koje spadaju među najveća dostignuća hrišćanske civilizacije.

Buduće diplomate je posebno oduševio doček koji su im u Prizrenskoj bogosloviji priredili učenici Bogoslovije Kirilo i Metodije dok je jeromonah Andrej Dečanac upoznao ih sa Bogorodicom Ljeviškom i drugim srpskim crkvama u Prizrenu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva