:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2015   12:05

0

114

Budimka i treći put bez kupca

On je naveo da je za ovaj, nekada požeški gigant, jedino bila zainteresovana kompanija Feman, koja je u roku otkupila dokumentaciju, ali nije uplatila depozit.

"Mi smo imali sastanak sa predstavnicima Agencije za privatizaciju, Ministarstva rada i drugim nadležnim službama koji su nam dali uputstva šta treba da radimo u narednom periodu, jer, praktično 31. oktobra za 43 firme ističe zaštita države", kazao je Tanasković.

Prema njegovim rečima, ukoliko se nešto ne promeni u međuvremenu, račun Budimke će već 2. novembra biti u blokadi, a da se pojavio kupac, ostali bi samo komercijalni dugovi.

Budimka je osnovana 1947. godine kao "Fabrika konzervi Budimka" sa proizvodnim kapacitetom od 300 tona gotovih proizvoda godišnje i 80 radnika.

Postepeni razvoj nastavljen je narednih godina, tako da su osamdesetih godina kapaciteti uvećani na 12.000 tona. Proizvodni program je proširen 1983. i kompletiran izgradnjom tovilišta, klanice sa delom za preradu mesa, kapaciteta 80 grla dnevno. Tada je društvo posedovalo licencu za izvoz na tržište arapskih zemalja.

Proširivanjem kapaciteta do 1987. godine obim gotovih proizvoda i poluproizvoda dostigao je 40.000 tona godišnje, a asortiman je obuhvatao voćne sokove i koncentrate, želirane proizvode konzervisano voće i povrće i prerađevine od mesa.

Od 1991. godine sa gubitkom tržišta dolazi do smanjivanja obima proizvodnje, koja je 2002. godine praktično prekinuta.

Budimka je 2008. godine prvatizovana, da bi 2010. privatizacija bila raskinuta. Trenutno broji 75 radnika čija je sudbina u ovom trenutku neizvesna.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva