:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2015   12:05

0

115

Brutalno kršenje principa slobodne trgovine

Ljajić je rekao da je to brutalno kršenje pravila Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (84, SSP) zbog čega je upućeno pismo komesaru za proširenje i susedsku politiku Evropske unije Johanesu Hanu, koji će doći u petak, a da će ambasador Srbije u Briselu već danas razgovarati sa evropskim zvaničnicima.

Potpredsednik Vlade je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, istakao da je juče telefonom razgovarao sa hrvatskim ambasadorom kome je preneo da "ne bi bilo dobro da budemo primorani da uvodimo recipročne mere".

Ljajić je preneo da je trenutno, prema podacima granične policije, kolona vozila duga 12 kilometara, da je dnevni promet roba na graničnim prelazima prema Hrvatskoj i Mađarskoj 21 milion evra, a da je prošle godine robna razmena sa Hrvatskom iznosila 757 miliona evra.

"Moramo da tražimo mere, kontramere, ako budemo prinuđeni da to uradimo a očito ćemo biti prinuđeni, jer se ništa ne dešava, moramo da nalazimo one mere koje neće pogoditi trgovinu sa celom EU, već upravo da te mere pogode samo one koji su uveli mere protiv trgovine sa Srbijom", najavio je Ljajić.

Ljajić je naglasio da nije želja da bilo koja mera Srbije utiče na njene trgovinske odnose sa EU, ali da će svakako imati posledice na trgovinske odnose sa Hrvatskom i da "očekujemo da se ovo stanje prekine, da Hrvatska zaustavi ovu odluku".

"Ovo je jedna zaista nerazumna odluka, koja nije u korist naših odnosa, ali nije u korist ni ukupne regionalne stabilnosti", rekao je Ljajić, ukazujući da izbeglička kriza nema veze sa ovim problemom i da čak ni dve zemlje koje su u ratu ne zabranjuju međusobnu trgovinu i dozvoljavaju bar promet osnovnih roba.

Ljajić je podsetio da je Hrvatska 10. spoljnotrgovinski partner Srbije i da Hrvatska više roba izveze u Srbiju, nego Srbija u Hrvatskoj i da više od 200 hrvatskih firmi posluje u Srbiji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva