:

:

TV Most

Foto: Radio Gračanica

clock

Novembar 25, 2015   12:05

0

152

Brojne vodenice na Gračanki,danas samo u sećanjima

Prema rečima starijih meštana Gračanice i okoline, na toku reke Gračanke, kroz samo četiri sela: Stari Badovc , Gračanicu, Laplje Selo i Preoce, postojalo je čak sedam vodenica. Danas, ni jedna od njih nije u funkciji, a pojedine su odavno srušene.

Bez vodenica je nakada bilo nezamislivo živeti. Nijedno brašno nije bilo dovoljno dobrog kvaliteta ako nije samleveno uz pomoć vodeničnog točka, a sva ova postrojenja uglavnom su imala i svoja imena. Tako su postojale: Kojkina, Damjanova, Bela vodenica, zatim Popovica, po neko se seća i Valjavice u Starom Badovcu, ali i Vakavske u Preocu.

Još jedna u nizu, ona koja i danas postoji u Lapljem Selu, radila je do pre 7-8 godina, i pod zaštitom je države, tako da se ne sme srušiti, ali njeno trenutno stanje nije u baš zavidnom stanju. Zovu je ÄŒačina vodenica. Njenu funkciju prekinula je izgradnja puta Priština-Skoplje, kada je tok reke pomeren, a ova vodenica ostala bez osnovnog pogona za rad, vode! Oni koji su radili u njoj kažu da bi je rado ponovo otvorili, jer se od tog posla jako dobro živelo, a korist i vodeničara ali i meštana je bila jednaka. Oni su od njenog rada zarađivali za isti taj hleb, koji su i drugima pružali za uzvrat!

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva