:

:

TV Most

clock

Januar 13, 2018   12:05

0

104

Broje se glasovi u ÄŒeškoj, Zeman vodi


Na drugom mestu je Jirži Drahoš, prozapadni akademik, sa 24,2 odsto, daleko ispred sedam preostalih predsedničkih kandidata.
Ukoliko neki kandidat ne osvoji više do 50 odsto glasova u prvom krugu, kandidati sa najviše glasova idu u drugi krug koji je planiran za 26. i 27. januar, navodi Rojters.Ankete uoči izbora su pokazale da je favorit na izborima Zeman (73), ali da su male šanse da u prvom krugu premaši 50 odsto glasova, kao i da će se u drugom krugu suočiti sa mogućim snažnim protivnikom.
Njegov najozbiljniji protivnik je Drahoš (68), bivši šef ÄŒeške akademije nauka koji se zalaže za veću i dublju integraciju u Evropsku uniju "prve brzine".Britanska agencija ukazuje da je Zeman poznat po oštroj kritici imigracije iz muslimanskih zemalja, povezujući ih sa bezbednosnim pretnjama, a njegov reizbor oslikao bi evroskeptički stav većine ÄŒeha i javno neprihvatanje migranata i izbeglica.On je, kako se navodi, za vreme svog predsedničkog mandata, jačao odnose sa istočnim zemljama, poput Kine i Rusije, a zapostavio odnose sa zapadnim saveznicima.Kako je agencija ranije izvestila, češki premijer Andrej Babiš podržaće aktuelnog predsednika na predsedničkim izborima.Prema njegovim rečima, Zeman je "čovek koji se bori za nacionalne interese i ne boji se da svoj stav iskaže u Briselu".Iako je funkcija predsednika više ceremonijalna, šef države ima važnu ulogu na to ko će formirati vladu, a kako se navodi, podrška Babiša Zemanu bila je očekivana jer je i Zeman podržao njega da formira vladu.

 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva