:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Mart 15, 2018   12:05

0

116

Broj prigovora kupaca stalno raste


Vera Vidu je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da se podaci o broju prijava potrošača Centra za edukaciju i zaštitu potrošača poklapaju sa podacima ministarstva.



"Potrošači se i dalje nažalost naviše žale na obuću, odeću, zatim na usluge mobilne telefonije, računarsku opremu i belu tehniku", navela je Vidu.



Ukazala je da potrošači nekada misle da imaju više prava, a nekada gde imaju prava ne znaju da to iskoriste jer nisu dovoljno informisani.



"U prvih šest meseci popravka, zamena ili povraćaj novca rade se isključivo na zahtev potrošača, znači šta potrošač odluči šta će se raditi u tom periodu", objasnila je Vidu.



Ukazala je da je da ukoliko je neki proizvod kupljen i dođe do određenog kvara, potrošač je taj koji bira šta će se uraditi u tih prvih šest meseci.



Istakla je da je u mnogim zemljama moguće vraćanje robe i u slučaju nedopadanja, ali da u Srbiji zakonski to nije predviđeno.



"Ako vam se ne dopada nešto što ste kupili zakon nije predvideo obavezu trgovca da vam to vrati, ukoliko se vi lomite oko kupovine nečega onda treba unapred da se dogovrite sa trgovcem ukoliko vam se ne dopadne ili ukoliko vam ne odgovara broj da to možete da vratite", naglasila je Vidu.



"Mi smo to usaglasili sa evropskim zakonodavstvom. Potrošač ima pravo da vrati samo ukoliko elektronski kupi nešto, tj. preko interneta, ima pravo ukoliko mu se nešto ne dopada da vrati nešto u roku 14 dana i u toj situaciji plaća samo troškove poštarine", dodala je Vidu.



Navela je da je EU prošle godine za istraživanje o nebezbednim proizvodima izdvojila 800.000 evra.



"Ono što najviše pogađa potrošače upravo su igračke koje se uvoze iz Kine, to moram da kažem jer je to i EU konstatovala koji je to procenat. Mi zaista pokušavamo da informišemo potrošače da takve igračke ne kupuju, međutim znate svi smo u odnosu na našu kupovnu moć opredeljeni da gledamo koja je cena igračaka, a ne kakav je kvalitet tih igračaka", objasnila je Vidu.



Napomenula je i problem odlaganja daljeg donošenja pravilnika o deklarisanju hrane i određenih proizvoda, jer je potrebno da znamo šta koji proizvod sadrži, kao i da li sadrži opasne materije ili ne.



Ističe da udruženja potrošača mogu samo da građane upućuju na inspekcijske službe.



Na pitanje ko kontroliše da li je roba koja se prodaje u prodavnicama u Srbiji original, Vidu kaže da to niko ne garantuje.



"Niko vam to ne garantuje, ono što fali ovoj državi su standardi, mi treba da uvedemo te standarde i da počnemo da ih primenjujemo. Kada je u pitanju obuća i odeća mi ih još nemamo i to je ona rupa koja postoji, kada to budemo imali onda ćete znati tačno šta je i odakle uvezeno. Mi još ne znamo tačno kakva je roba u tim prodavnicama", rekla je Vidu.



Govoreći o najavama bojkota od strane Nacionalne organizacije potrošača nakon što je ministarstvo trgovine reklo da udruženja nisu dovoljno aktivna u odbrani prava kupaca, Vidu kaže da odnos ministarstva i udruženja mora da bude dvosmeran.



"Kada govorimo o odnosu udruženja potrošača i mninistarstva nikada taj odnos ne može biti jednosmeran, uvek mora biti dvosmerni. Ako vi očekujete nešto od udruženja za zaštitu potrošača i ako ste sve ingerencije preneli na udruženja, onda morate i vi nešto tim udruženjima da pružite", istakla je Vidu.



"Mi nećemo danas bojkotovati rad, jer je zaista neprimereno da danas na Svetski dan portošača mi ne primamo potrošače. Svako ima pravo da bira način kako će da izrazi svoje nezadovoljstvo, ali ovo je jedan signal ministarstvu da se nešto dešava i da nešto treba da preduzme", zaključila je Vidu.



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva