:

:

TV Most

clock

Jul 07, 2018   12:29

0

120

Brnabić:Želimo strateške partnere iz Kine za RTB Bor i Ikarbus


Brnabić i Keqiang sastali su se uoči Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji se održava u Sofiji. U razgovoru je ocenjeno da su politički odnosi dve zemlje izvanredni i da ih karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo, uzajamno poverenje i podrška.



Za Srbiju važan "Pojas i put"



Premijerka je rekla da je za Srbiju važno učešće u kineskoj globalnoj inicijativi "Pojas i put", čiji je integralni deo saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, i poručila da će Srbija nastaviti kontinuitet politike prijateljstva.



Premijeri dve zemlje na sastanku su razgovarali o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture, kao i o projektima putne i železničke infrastrukture koji se realizuju uz kinesku pomoć.



Brnabić je rekla da je Srbija posebno ponosna na trilateralni projekat modernizacije železničke pruge Beograd – Budimpešta, koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina i koji je prvi prekogranični projekat u okviru ovog mehanizma saradnje.






Premijerka je rekla da je uputila pismo o zainteresovanosti za pristup Srbije Azijskoj infrastrukturno-investicionoj banci.






Potrebni strateški partneri




Brnabić navela je da su Srbiji potrebni strateški partneri u ekonomiji, i da bi volela da RTB Bor i Ikarbus, dobiju strateške partnere poput Hestila, koji je kupovinom Železare Smederevo sačuvao 5.000 radnih mesta i unapredio i modernizovao poslovanje.



Ona je kazala da je važan projekat otvaranja Kineskog kulturnog centra u Beogradu, i da Srbija želi da u najskorije vreme otvori Kulturni centar u Pekingu, dodaje se u saopštenju.






Premijerka je zahvalila kineskom premijeru na podršci Kine po pitanju Kosova, posebno unutar UN i drugih međunarodnih organizacija.



Prijateljstvo Kine i Srbije čelično



Kineski premijer rekao je da je ta podrška konstantna i neupitna i da je prijateljstvo Kine i Srbije čelično.



Samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope održaće se u Sofiji, a glavne teme biće produbljivanje saradnje zemalja inicijative za održivi napredak.



Očekuje se potpisivanje Memoranduma o razumevanju o zajedničkom formulisanju plana bilateralne saradnje Kine i Srbije u okviru inicijative "Pojas i put", Memoranduma o razumevanju o zajedničkoj podršci izgradnje Industrijskog parka za voće i povrće i Komercijalnog ugovora o modernizaciji i rekontrukciji mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije na deonici Novi Sad- Subotica- državna granica (Kelebija).


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva