:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2018   16:25

0

180

Brnabić:Svi ministri radili vredno,jako sam zadovoljna rezultatima


Ana Brnabić je, obraćajući se prisutnima u Subotici, rekla da je Vladi koju vodi važno da je otvorena, dostupna i pristupačna građanima, orijentisana na rezultate i razmišlja tako da svakog dana ispunjava obećanja.


"Cela Vlada i svi ministri radili su vredno i posvećeno i ja sam jako zadovoljno postignutim rezultatima", istakla je premijerka Srbije.


Brnabićeva kaže da je uverena da su rezultati i godina za nama pomerili napred i nas kao društvo i našu zemlju.


"Želim i važno je da naglasim da smo mi ovde jedan isti tim sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i sa njegovim timom i da zajedno nastavljamo reforme pokrenute u mandatu njegove Vlade", napomenula je Brnabićeva.


Na dan 4. jul imali smo suficit u budžetu od 29,7 milijardi dinara, rekla je premijerka i poručila da ekonomski rast ostaje prioritet.


Brnabićeva je dodala je da javni dug smanjen i da iznosi 59,6 odsto.


Istakla je da je neto priliv direknith stranih investicija u prvih pet meseci iznosio više od 1,1 milijardu evra, što je za 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine ili za 160 miliona više nego 2017. koja je bila rekordna sa 2,6 milijardi evra.


"Važno da je Vlada tim koji radi zajedno sa predsednikom"


Premijerka je navela da je važno da je Vlada tim koji radi zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim timom kako bi bile nastavljene reforme koje je Vučiće kao premijer pokrenuo.


"Ovo je nedelja dana nakon formalne godišnjice, malo smo pomerili da bi sagledali sve rezultate i podvukli crtu", dodala je Brnabićeva.


Kako je rekla, u prvih godinu dana rada je povećan životni standard građana, penzije su povećane za pet odsto, bila su jednokratna davanja i do kraja godine biće ukinute mere za smanjenje penzija donete 2014. godine zbog finansijske konsolidacije.


Do kraja godine biće povećane penzije posebno onima sa najmanjim primanjima, a svima u proseku za 7,2 odsto.


Brnabić je rekla da su plate povećane pet do 10 odsto i da je do kraja godine planirano još jedno povećanje zahvaljujući dobrim rezultatiama i fikslanoj disciplini.


Kaže da je minimalac povećan 10 odsto i da je podignut cenzus za neoporezivi deo sa 11.790 na 15.000 dinara, čime je značajno rasterećena privreda.


Premijerka je istakla da je Srbija na Duing biznis listi Svetske banke prošle godine zauzela 43. mesto od 190 zemalja što je najbolja pozicija ikada na toj listi, a SB je proglasila Srbiju liderom u sprovođenu reformi u Jugoistočnoj Evropi.


"Završili smo trogodišnji aranžman sa MMF-om, pohvaljeni kao jedan od šampiona reformi u svetu i dogovorili smo novi bez finansijske podrške, koja nam nije potreban čak ni iz predostrožnosti – tzv. čuvarkuća, kako bi obezbedili nastavak strukturnih refomri u našoj zemlji", objasnila je premijerka.


Fajnenšl tajms je naveo da je Srbija za 12 puta više privukla direktnih stranih investicija nego što se očekuje za zemlju njene veličine i po tome smo prvi u svetu od 194 zemlje.


Potpisano je 35 novih ugovora sa domaćim i stranim investitorima, koji su vredni 250 miiona evra i obezbediće 9.227 novih radnih mesta.


Vlada, kako kaže, nastavlja da rešava problem stečaja, podiže stare gigante i domaće brendove i već je rešeno pitanje "Galenike", IMT, "Magnohroma", a radiće se na rešavanju "Ikarbusa", BIP, FAP, "Valjevske pivare", "Toze Marković" i drugo.


Istakla je da u prvom kvartalu ove godine zabeležen rast od 4,6 odsto što je najveći rast u protekloj deceniji.


"Mladi – potencijal za budućnost"


Poručila je da je potrebno novo znanje za novo doba i da su mladi šansa za taj iskorak i potencijal za budućnost.


Brnabićeva je podsetila da je uvedena informatika i računarstvo kao obavezan predmet u petom razredu osnovne škole i da Srbija ima najbolji program u Evropi.


Škole su povezane internetom, novi kompjuteri su nabavljeni, uvedeni su elektronski dnevnici u više od 560 škola u Srbiji i do kraja godine koristiće ga sve osnove škole, a onda će se krenuti sa uvođenjem u srednje škole.


Takođe, ovih dana učenicima će biti na raspolaganju više od 40 IT odeljanja u gimnazijama širom Srbije, što je za pet puta više nego pre.


Brnabićeva je ustakla da je 1.000 mladih naučnika dobilo prvi posao na naučno istraživačkim projektima, a 100 najuspešnijih diplomaca na medicinskim fakultetima dobilo je posao.


Iskakla je i da je digitalizacija velika šansa za našu zemlju i reforma obrazovanja,kao i da je otvoren centar za digitalizaciju poljoprivrede Biosens i da je u Bačkoj Topoli otvorena prva digitalna farma u regionu, zatim otvoren je prvi državni dejta centar u Beogradu, a od 1. oktobra biće ukinut pečat za privredu, koji se šalje u istoriju.


"Investirano više od 81 milijardu dinara u putnu i železničku infrastrukturu"


Brnabić je navela da je u prethodnih godinu dana investirali više od 81 milijarde dinara u putnu i železničku infrastrukturu, otvorili smo 36 kilometara auto-puta na Koridoru 10, potpisali ugovor vredan 450 miliona evra za deonicu Preljina–Požega, te da je rekonstruisano i pušteno u saobraćaj 77,6 kilometara pruge.


Ukazala je da je nakon 19 godina posle NATO bombardovanja obnovljen Žeželjev most u Novom Sadu i ponovo uspostavljen železnički saobraćaj.


Investicija od pet miliona evra uključuje izgradnju auto-puta Mira, od Niša do Prištine, Fruškogorskog auto-puta i auto-puta Beograd–Sarajevo i to je ono što nas očekuje u narednom periodu, dodala je premijerka.


Istakla je i da je Srbija otvorila prvi ikada završeni Klinički centar, a to je centar u Nišu, te da će biti rekonstruisan i Klinički centar u Beogradu, kao i Klinički centra Vojvodina i centar u Kragujevcu.


Kaže da je obnovljena Univerzitetska klinika u Tiršovoj, u koju je već uloženo više od 6,5 miliona evra.


"Ponosni smo na to što smo konačno završili rekonstrukciju Narodnog i Savremenog muzeja, kao što smo završili i rekonstrukciju Galerije Matice srpske u Novom Sadu", navela je Brnabićeva i dodala da i to dokazuje koliko su fokusirani na rezultate.


Naglašava da su uvedene elekronske zdravstvene knjižice, te da je proširen i projekat e-beba, koji je sada ušao u drugu fazu i omogućava roditeljima da već u porodilištu podnesu i zahtev za roditeljski dodatak.


Dodala je i da je uveden sistem e-recept, koji omogućava automatsko izdavanje recepata hroničnim bolesnicima, te da je pokrenuta i platforma e-sud.


Govoreći o projektu adresni registar, Brnabićeva je rekla da će taj projekat omogućiti da do kraja ove godine se konačno uvede u red državna uprava, odnosno da svi građani imaju broj i ulicu na kojoj žive i rade.


Pre godinu dana pustili smo u rad sistem elektronske javne uprave, kako građani ne bi više bili kuriri države, istakla je Brnabićeva i dodala da je time građanima ušteđeno 500.000 sati čekanja u redu, a državi oko 20 miliona dinara za štampanje papira.

Izvor: Tanjug, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva