:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2017   12:05

0

167

Brnabić:Regionalna stabilnost značajna za evrointegracije


I Evropska unija je u to uložila kroz Berlinski proces, a Srbija jeste izvor stabilnosti u regionu, rekla je Ana Brnabić na Beogradskom bezbednosnom forumu u okviru teme o doprinosu partnerstva NATO-Srbija bezbednosti Zapadnog Balkana.



U tom smislu navela je tri stuba stabilnosti. Reč je o povezivanju infrasturkturnih projekata, poput puta Niš-Priština-Tirana i gasne konekcije s Bugarskom. Drugi stub je ekonomska agenda i treći Kancelarija za mlade.


Kako je primetila, Srbija jeste najveća zemlja regiona, ali je i malo tržište, zbog čega, kako kaže, ako imamo bilo kakvu nestabilnost, i sa svim ulaganjima i ekonomskim rezultatima, bićemo smatrani za nestabilnu zemlju i nećemo moći da uživamo u uspehu.



U tom je smislu, dodaje, Srbija slala dobre signale da je otvorena, fleksibilna, te da je stabilnost od ključnog značaja, čemu, ističe, značajno doprinosi i EU koja je u to uložila kroz Berlinski proces.



Brnabić je rekla i da je u Podgorici razgovarala s američkim potpredsednikom Majkom Pensom i da mu je prenela da mi razumemo da zemlje u regionu žele da uđu u NATO, jednako kako očekujemo da te zemlje i NATO razumeju našu nameru da ostanemo vojno neutralni.



Ipak, dodala je premijerka, imamo odličnu saradnju s NATO preko programa IPAP i PFP, gde imamo mnogo zajedničkih aktivnosti.


Kako je rekla, treba da govorimo o činjenicama, a to je da Srbija pokazuje da je stvarno neutralna i to kroz aktivnosti, gde je recimo 2016. učestvovala u 16 multinacionalnih vežbi, od toga devet bilateralno sa SAD, dve sa Rusijom, dve sa zemljama regiona...



Ove je godine, dodala je, bilo 13 vojnih aktivnosti sa NATO ili njenim članicama, sedam sa SAD, dve sa Rusijom.



"Te brojke pokazuju da smo posvećeni svim stranama i da nismo bliski samo sa Rusijom, te da je to samo stvar percepcije, a ne činjenica", poručila je Brnabić na panelu posvećenom doprinosu partnerstva NATO i Srbije bezbednosti Zapadnog Balkana.



Srbija je, dodala je premijerka, prva u regionu, sedma u Evropi u pogledu učešća u UN i EU mirovnim misijama, i 3.044 pripadnika naše vojske učestvovala su u njima. Time se, poručila je, ponosimo.



Na panelu su Brnabić i zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotameler razmenile mišljenja na ovu temu, a razgovor je vodila Maja Piščević iz Instituta Ist vest iz Njujorka.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva