:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Septembar 25, 2018   20:30

0

244

Brnabić:Razgovori pred zasedanje Generalne skupštine UN


Brnabićeva rekla je da će na Generalnoj skupštini UN predstaviti reforme koje se sprovode u okviru evrointegracija Srbije.



Naglasila je da je delegacija Srbije dobila poziv da se sastane i sa američkim sekretarom za trgovinu Vilburom Rosom, što nije bilo planirano.



Premijerka je dodala da će sastanak, za koji je rekla da "još jednom pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Amerike" biti održan u četvrtak ili petak.



Premijerka je uverena da će dijalog Beograda i Prištine biti tema svih sastanaka u Njujorku.



"Svi su zainteresovani za to kako taj dijalog teče. Puna podrška predsedniku Aleksandru Vučiću na njegovim hrabrim potezima i odlučnosti da proba da reši višedecenijski problem, koji je nekako najlakše političarima da ostave sa strane", rekla je Brnabićeva.



Prema njenim rečima, "ceni se što Vučić pokušava da reši problem koji će uticati na regionalnu stabilnost i bezbednost, a onda i na stabilnost i bezbednost u Evropi".



Brnabićeva će kasnije danas, po lokalnom vremenu, učestvovati na sastanku na visokom nivou pod nazivom "Akcija za mir" koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN.



Brnabićeva se ranije danas susrela sa premijerima Belgije i Holandije, Šarlom Mišelom i Markom Ruteom.



Brnabićeva i Rute razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine. Predsednica Vlade istakla je da je Srbija posvećena nastavku dijaloga, kako bi se došlo do rešenja koje je prihvatljivo za obe strane.



"ÄŒlanstvo u Evropskoj uniji je ključni spoljnopolitički cilj Srbije", naglasila je Brnabićeva i podvukla da "nemamo plan B kada je reč o članstvu u EU". 



Predsednica Vlade Srbije upoznala je holandskog premijera sa najvažnijim rezultatima ekonomskih reformi u Srbiji, kao i reformama u oblasti vladavine prava i pravosuđa.  



Premijerka je razgovarala i sa crnogorskim kolegom Duškom Markovićem i sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.



Govor Brnabićeve pred Generalnom skupštinom na programu je u četvrtak.



Generalnoj skupštini UN prisustvuju predsednici, premijeri, monarsi i visokorangirani ministri iz 133 države sveta.


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva