:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

April 17, 2018   12:05

0

175

Brnabić:Jačaćemo saradnju sa Baden-Virtembergom

Ana Brnabić je istakla da je cilj Srbije jednostavan, a to je dinamičniji privredni rast, više radnih mesta i bolje plaćenih poslova, te da su odnosi Srbije sa Baden-Virtembergom su od izuzetnog značaja za sveobuhvatne odnose sa Nemačkom.

"Ceo tim u vladi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ulaže ogroman napor da bi Srbija bila prepoznata kao odgovoran i pouzdan partner", kaže Brnabićeva.

Premijerka je rekla da će se nastojati da dalje jača privrednu saradnju sa nemačkom pokrajinom uključujući širenje postojećih investicija u Srbiji, ali i nova ulaganja.

"Srbija je na jasnom putu i ima jasne ciljeve, na tom putu imamo partnera u Baden Virtembergu", rekla je Brnabić i dodala da Srbija ceni podršku koju joj ta nemačka pokrajina pruža na putu ka EU.

Navela je da više od 100 kompanija i malih i srednjih preduzeća iz Baden - Virtemberga posluje u Srbiji, a da zapošljavaju više od 8.000 radnika.

Sveobuhvatna razmena Srbije i Baden - Virtemberga je u prošloj godini premašila 600 miliona evra, što je 12 odsto više u odnosu na 2016. godinu, a Brnabićka očekuje da će razmena u 2018. biti uvećana.

"Za Srbiju i naše kompanije važno je otvaranje tržišta Baden - Virtemberga za srpske proizvode", rekla je Brnabićeva i istakla važnost Zajedničke komisije Srbije i nemačke pokrajine.

Navela je da je tema radnih grupa u okviru komisije infrastruktura, energetika, transport, zaštita životne sredine, kultura, obrazovanje, digitalizacija za koju je rekla da je jedan od prioriteta Vlade Srbije.

"Ovo sve pokazuje da naši odnosi nisu bazirani samo na ekonomiji, nego su sveobuhvatni i fokusirani na našu zajedničku budućnost u EU", ukazala je premijerka.

Istakla je i da očekuje razmenu iskustava Srbije i Baden - Virtemberga, te da "Srbija voli da uči".

Kako je rekla, akcenat na saradnji je stavljen i na oblast kulture, a pozvala je delegaciju iz Baden - Virtemberga, pokrajine u kojoj, kaže, živi oko 70.000 naših državljanja različitog etničkog porekla i obrazovanja, da krajem juna dođu na otvaranje Narodnog muzeja.

Takođe, istakla je i saradnju u oblasti zaštite životne sredine, navodeći da će ta oblast biti jedan od najvećih izazova na putu Srbije na EU.

Premijerka je rekla i da je dogovoreno da se promoviše saradnja u okviru Dunavske strategije.

Premijer Baden-Virtemberga Vinifrid Krečman rekao je da ga raduje što Srbija želi konstruktivnu saradnju sa tom nemačkom pokrajinom.

Naveo je da se rad mešovite komisije prostire skoro na sve oblasti - privredu, nauku, poljoprivredu, turizam, saobraćaj, kulturu, obrazovanje i saradnju u okviru Dunavske strategije.

"Vlada Baden - Virtemberga želi da odnose dalje produbimo i izgradimo", poručio je Krečman i istakao da ekonomski napredak danas zavisi najviše od nauke, te da je privredi potrebna dobro školovana radna snaga.

Srbija i Baden-Virtemberg su dobri trgovinski partneri, kaže Krečman, i ističe da se radi na njihovom poboljšanju.

Premijer nemačke pokrajine pourčio je i da su vrata EU za Srbiju otvorena, a Srbija odlučna da uđe na ta vrata.

"Srbija se nalazi na dobrom putu i sa velikom odlučnošću želi da ispuni cilj", rekao je Krečman, ali i naveo da je za članstvo Uniji potrebno ispuniti važne uslove, te da je nemačka pokrajina partner na putu Srbije ka EU.

Posle obraćanja, Brnabićeva i Krečman, potpisali su protokol sa zajedničke završne plenarne sednice petog zasedanja Zajedničke komisije Srbija - Baden-Virtemberga, a potom su se premijeri Srbije i nemačke pokrajine sastali u Palati Srbija.

 

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva