:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2018   12:05

0

187

Brnabićeva:Informisanje na jezicima manjina prioritet i u 2018.


"Dosadašnja sredstva su bila vrlo mala i ponosna sam što smo posle 15 godina aktivirali taj fond, a zatim ga i značajno uvećali", rekla je premijerka i dodala da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže napore i sredstva za unapređenje položaja i prava nacionalnih manjina koja su, kako je istakla, važan resurs i ponos Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.




Brnabićeva je dodala i da očekuje mnogo više projekata i programa koji će afirmisati vrednosti nacionalnih manjina.


Takođe, na sednici je predstavljen Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima, koji će između ostalog unaprediti transparentnost finansiranja nacionalnih saveta. Premijerka je podsetila da će tokom ove godine biti održani i izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina. 



Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ukazao je i da su tokom izrade Nacrta zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjima sprovedene javne konsultacije na radni tekst nacrta ovog zakona, kao potpuno nova praksa, uz već postojeću saradnju sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina. 



U radu druge sednice Saveta za nacionalne manjine u mandatu vlade premijerke Brnabić učestvovali su predsednici i predstavnici 21 nacionalnog saveta, v. d. direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, državni sekretari Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja, kao i predstavnici Ministarstva pravde i Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.



Uloga Saveta za nacionalne manjine je da prati i razmatra stanje ostvarivanja prava nacionalnih manjina i stanje međunacionalnih odnosa u Srbiji. 




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva