:

:

TV Most

clock

April 16, 2018   12:05

0

136

Brnabićeva: U Baden-Virtenbergu imamo odličnog partnera


Brnabićeva je rekla da očekuje da privredna saradnja sa nemačkom pokrajinom u ovoj godini bude još bolja nego u 2017, te da će prijateljstvo između Srbije i Nemačke nastaviti da raste. 




"Velika je čast da imamo dobro partnerstvo sa pokrajinom Baden-Virtenberg koja je ekonomski najjača i najnaprednija u Evropi", rekla je Brnabićeva na prijemu koji je okupio privrednu delagaciju iz nemačke pokrajine, a kome su prisustvovali nemački amabsador Aksel Ditman i ministri, među njima Zoran Đorđević i Goran Trivan. 



Navela je da će privredna delegacija iz nemačke pokrajine tokom boravka u Srbiji i sutra razgovarati o tome kako da se šire nemačke kompanije u Srbiji, o dolasku novih firmi, o tome kako plasirati proizvode iz Srbije na nemačko tržište, ali i o saradnji iz oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine, kulture, obrazovanja...



Navela je da više od 100 značajnih kompanija i malih i srednjih preduzeća iz Baden-Virtenberga posluje u Srbiji, a u kojima je zaposleno više od 8.000 ljudi. 



Brnabićeva kaže i da je robna razmena Srbije i Baden-Virtenberga u 2017. prevazišla 600 miliona evra, što je za 12 odsto više nego u 2016. godini. 



Krečman je rekao da Srbiju i Baden-Virtenberg povezuje dugogodišnje prijateljstvo, te da u toj nemačkoj pokrajini živi dosta ljudi poreklom iz Srbije, među njima dobri radnici i fudbaleri. 



Cilj njihove posete je, kaže, da se ojača blisko partnerstvo između Srbije i Nemačke i dva naroda. 



Najavio je da će privredna delegacija sutra posetiti nemačku firmu "Boš" koja je u proizvodni pogon u Srbiji uložila 70 miliona evra, te da će tokom boravka u Srbiji biti reči o potencijalima za proširenje ekonomskih odnosa. 



Ono što je Srbija do sada uradila, ističe Krečman, zaslužuje njegovo poštovanje, a prvi rezultati dobrog rada, kako je ocenio, vidljivi su u privrednom rastu Srbije i smanjenju nezaposlenosti. 



Krečman je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ljubaznom pozivu da posete Srbiju. 



Istakao je da EU mora da podrži Srbiju na njenom evropskom putu, da to i čini kroz finansijsku i političku podršku, ali i da Srbija u tom pogledu treba da da svoj doprinos. 



Podsetio je da je 6. februara Evropska komisija usvojila Strategiju kojom je Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana obećano da će se vrlo brzo priključiti EU, te da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini naglasila rešenost i volju da se na tome radi. 




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva