:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 16, 2018   16:16

0

295

Brnabićeva sa Naiduom: Želimo još bolju ekonomsku saradnju


"ÄŒast mi je da Vas ugostimo, i nadam se će juče potpisani sporazumi iz oblasti poljoprivrede i vazdušnog saobraćaja biti podsticaj za našu još dublju ekonomsku i političku saradnju" rekla je Ana Brnabić.



Naidu je zahvalio na veoma srdačnoj dobrodošlici naših zvaničnika i saglasio se sa Brnabić da postoji ogroman prostor za ivesticiona ulaganja, trgovinsku razmenu, razvoj privrednih oblasti poput farmaceutske industrije, poljoprivrede IT sektora, za koje je Indija veoma zainteresovana.



"Indija dosledno podržava suverenitet i teritorijani integritet Srbije i na tome smo Vam veoma zahvalni", naglasila je Brnabić i istakla da Srbija ne može odustati od postizanja trajnog i dugoročnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.



Ona je čestitala potpredsedniku Naidu na impresivnim rezultatima indijske vlade na polju ekonomske i socijalne transformacije i privrednom rastu koji je lansirao ovu zemlju na mesto najbrže rastuće ekonomije sveta.



"Svesni smo da ste postali jedna od najatraktivnijih zemalja za investicije. Mi želimo još bolju ekonomsku saradnju, posebno rast trgovinske razmene, koja bi u slučaju željenog povećanja u narednih pet godina iznosila milijardu dolara", rekla je Brnabić.



Oblast kulture i filmske industrije su podjednko bitni za našu zajedničku saradnju, saglasni su Brnabić i Naidu, koji se ovom prilikom zahvalio Vladi Srbije na ukidanju viza za građane Indije, što olakšava dolazak investitora, ali i turista.



Položen venac na Spomenik neznanom junaku



Potpredsednik Indije Venkaja Naidu položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije general-majora Ilije Todorova.



Uz najviše vojne počasti, intoniranja himni Indije i Srbije i počasnog stroja Garde Vojske Srbije, potpredsednik Indije upisao je u spomen-knjigu: Oni koji danas žive pamte one koji su dali svoje živote na bojnom polju za mir i sreću budućih generacija. Vojnici koji su podneli najvišu žrtvu zauvek će živeti u našim srcima. Zajedno s narodom Srbije klanjamo se neznanim junacima. Večna im slava i hvala!"



U toku jučerašnjeg dana razgovarao je sa predsednikom Republike Srbije i vrhovnim komandantom Vojske Aleksandrom Vučićem, a jedna od tema bila je i saradnja u oblasti odbrane.



Poseta indijske delegacije ocenjena je kao jedna od najvažnijih u bilateralnim odnosima još od 1989. kada je u Beograd došao Radžif Gandi.



Dodatni podsticaj unapređenju odnosa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić ispratio je na aerodromu "Nikola Tesla" potpredsednika Indije Venkaja Naidua, koji je boravio u zvaničnoj poseti Srbiji.



Israćaju je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.



Ministar Dačić zahvalio je potpredsedniku Indije na veoma uspešnoj poseti i izrazio uverenje da će ova poseta dati dodatni podsticaj unapređenju dobrih bilateralnih odnosa.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva