:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2017   12:05

0

191

Brnabiće: ÄŒlanstvo u EU prvi i najvažniji strateški cilj Srbije


U sedištu EU održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili premijerka Srbije Ana Brnabić, visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.




Mogerinijeva je na početku pres konferencije rekla da nedavni govor predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera predstavlja pozitivan signal – da su otvorena vrata za države Zapadnog Balkana ako se ispune kriterijumi.


Brnabićeva je navela da to što ona kao premijerka predvodi delegaciju u Briselu, što nije uobičajeno, pokazuje da je članstvo u EU prvi i najvažniji strateški cilj Srbije.



Premijerka je rekla da o odnosima sa EU najviše govore brojevi: Podsetila je da se 65 odsto trgovine Srbije čini trgovina sa zemljama EU, a od 2000. do danas Srbija je od EU i zemalja članica pojedinačno dobila devet milijardi evra bespovratne pomoći.



Istakla je i da sprovedena fiskalna konsolidacija omogućuje Srbiji da se fokusira na druge reforme, pre svega u oblasti vladavine zakona.



Komesar Johanes Han smatra da je 2025. godina kao datum pristupanja Srbije EU ambiciozan cilj, ali ostvariv. To, ističe, znači i da Srbije sve obaveze treba da završi do 2023. godine.



Na pitanje da li kvalitativan pomak u odnosima Beograda i Prištine koji je Federika Mogerini najavila znači da će biti potpisan obavezujući sporazum o normalizaciji, Mogerinijeva je rekla da se o tome vode konsultacije u okviru nove faze dijaloga, a da normalizacija jeste cilj dijaloga i pregovora, mada je rano govoriti o preciznim rokovima u kojima će ona moći da bude ostvarena.



Ana Brnabić se jutros sastala sa šeficom diplomatije Evropske unije Federikom Mogerini u zgradi Evropskog saveta u Briselu, a zatim je predvodila delegaciju Srbije na sednici Saveta za stabilizaciju i pridruživanje.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva