:

:

TV Most

clock

Septembar 20, 2017   12:05

0

192

Brnabić: Vreme protiv BDP, drugi indikatori bolji od očekivanih

"Povećanje izvoza za 10 do 12 odsto, prerađivačka industrija 6 do 8 odsto, povećanje minimalne cene rada, to su sve dobri pokazatelji", rekla je predsednica Vlade Srbije u intevjuu za portal Telegraf.

Ona je istakla se već krenulo sa implementacijom nekih mera za poboljšanje BDP, koje su i deo planiranja oko budžeta za 2018. godinu.

"Jedna od mera sa kojom smo krenuli jeste čišćenje kanala i više novca za građenje nasipa. To je nešto što je infrastrukturno važno, što infrastrukturno ostaje. Važno je i za naše građane i za našu privredu, a gde nisu potrebne posebne građevinske dozvole i gde naše građevinske firme mogu odmah da se angažuju", navela je Brnabićeva.

Premijerka je napomenula da je Vlada pre tri nedelje odobrila još milijardu dinara za to.

"Imaćemo i dodatna sredstva za opremu za traktore oko 200 miliona dinara, opremu i mašine u poljoprivredi oko milijardu i 700 miliona dinara, u novembru idemo sa nekih 250 miliona za ÂŽželeznice, kako bi krenuli radovi koje smo planirali za 2018. godinu", rekla je ona, najavljujući da će svakako izaći pred građane sa tačnim spiskom šta je to ššto je urađeno.

Prema njenim rečima, ono što je nama važno, a što možda nije na pravi način ispraćeno u javnosti, što je dogovor oko povećanja minimalne cene rada, sa 130 na 143 dinara.

"Jako je značajno povećanje cene rada i mi smo na to ponosni. I to je indikator stanja naše ekonomije", istakla je Brnabićeva.

Što se tiče povećanja plata i penzija, ponovila je da ima prostora u budžetu, zahvaljujući finansijskoj disciplini koju je uspostavila prethodna Vlada i današnji predsednik, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić, koju njena Vlada apsolutno podržava i održava taj kontinuitet.

"To je bio jedan od velikih izazova, kojih sam se plašila, kada mi je on (84, Vučić) ponudio mesto mandatara, ali uspeli smo da održimo fiskalnu disciplinu i zahvaljujući tome imamo prostor u budžetu za značajno povećanje plata i penzija. Očekujem da ćemo u narednim nedeljama izaći sa tim i to je jako lepa vest za sve građane Srbije, čini mi se pre svega za penzionere", rekla je predsednica Vlade Srbije.

Vlada jedinstven tim, stimulišem dijalog ministara

Vlada je jedan jedinstven tim i nema sukoba, a to što neko ima drugačije mišljenje od vas, ne znači da ste vi u sukobu i ne znači da imate dve struje u Vladi Srbije, izjavila je premijerka.

"Ponosim se što u timu Vlade Srbije imam ljude koji misle svojom glavom i koji za neke stvari ne dele mišljenje i ne boje se da to kažu. Mi tako dolazimo do toga kako neka zakonska rešenja možemo da pošaljemo u Skupštinu, a da ona budu najbolja i usaglašena medu resorima, jer mi na kraju snosimo svu odgovornost za punu implementaciju tih zakona", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je naglasila da su sednice Vlade zatvorene za javnost upravo iz razloga da se svi ministri osećaju slobodni da kažu iskreno šta misle o nekom predlogu zakona, podzakonskom aktu.

"Važno da mi ne mislimo jednom glavom, već imate odgovorne ministre, koji ako se ne slažu, mogu da kažu jasno i glasno zbog čega se ne slažu i da mi otvorimo dijalog o tome i da iz tog dijaloga izađemo sa jednim optimalnim rešenjem", rekla je Brnabićeva.

Meni je žžao, navela je ona, što postoje neka curenja informacija iz Vlade, zato što mislim da su sednice Vlade sa pravim razlogom zakonski zatvorene za javnost, jer ja kao, predsednica Vlade, žželim da stimulišem dijalog medu mojim ministrima.

"Mislim da je to apsolutno jedna dobra stvar, isto kao ššto žželim da damo primer kao Vlada u javnosti, da različito mišljenje ne znači da je neko protiv vas ili da ste vi u sukobu sa tom osobom. Znači samo da treba da vodite dijalog i da vidite kako možete da pomirite ta dva mišljenja, u najboljem interesu građana", rekla je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić s direktorkom VOA: Važna uloga medija i novinarskih vrednosti

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas se saglasila s direktorkom američkog multimedijalnog servisa "Glas Amerike" Amandom Benet o tome da "mediji koji poštuju tradicionalne novinarske vrednosti, čije izveštavanje je zasnovano na proverenim činjenicama i negovanju konstruktivnog dijaloga imaju važnu ulogu u svakom društvu".

U saopštenju posle sastanka u Beogradu piše da je Brnabić istakla da je "Vlada Srbije otvorena za komunikaciju sa medijima" jer oni, kako je ocenila, "imaju veliki značaj za razvoj društva, kao i za uspostavljanje boljih kulturnih, ekonomskih i političkih veza u regionu Zapadnog Balkana".

Direktorka "Glasa Amerike" kazala da je ona prva direktorka tog medija koja je posetila region Zapadnog Balkana, iako ta medijska kuća svoj program neprekidno emituje i ka tom regionu već 75 godina.

Ukazujući da se mediji širom sveta suočavaju s velikim ekonomskim izazovima, koji neretko dovode do povlačenja redakcija iz nekih zemalja, Benet je kazala da je "Glas Amerike" veoma posvećen izveštavanju iz regiona.

Benet je dodala da je neophodno da na medijskoj sceni bude "što više medija koji će izveštavati na osnovu informacija baziranih na proverenim činjenicama", navodi se u saopštenju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva