:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2018   12:05

0

191

Brnabić: Važan dijalog političara sa poslovnim svetom


"Ja duboko verujem u to, posebno u regionu Zapadnog Balkana, da poslovni ljudi treba da vode, a da političari treba da prate i da treba malo brže i efikasnije da pratimo. Dobro je i to što koliko god imali političkih kompleksnih problema ipak su trgovinski odnosi među našim zemljama jako dobri i zato političari treba da daju rešenja i naprave atmosferu u kojoj to može samo da se nastavlja i da raste", kazala je Brnabić za RTS.




Kazala je da je forum pod nazivom "Susret politike i ekonomije" bio koristan, te da bi bilo dobro da se i za vreme austrijskog predsedavanja EU nastavi sa fokusom na Zapadni Balkan.


"Verujem da to neće biti kao što je bilo za vreme bugarskog predsedavanja", kazala je Brnabić i istakla za to što je fokus opet na zemljama Zapadnog Balkana premijeru Bugarske Bojku Borisovu zato što je ispunio ono što je obećao, a to je da će bugarsko predsedavanje biti oko zemalja Zapadnog Balkana.



Upitana za odvojeni sastanak sa bugarskim premijerom, Brnabić je kazala da je na tom sastanku iskazala zahvalnost Borisovu na podršci i prijateljstvu i dodala da je on iskreni prijatelj Srbije.



"Izuzetno zadovoljna se vraćam u Srbiju zbog toga kakvo je mesto Srbija imala na ovom Samitu. Mislim da su sada već posle izveštaja iz Sofije od juče, svi naši građani mogli da vide da je predsednik Aleksandar Vučić bio prvi govornik na Samitu, da su nakon njega govorili nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron, pa onda svi ostali", kazala je Brnabić.



Dodala je da je predsednik Srbije uvek bio prisutan i kada se potpisivala digitalna agenda, te da je videla da je on i na svetskim vestima bio jedna od ključnih figura zajedno sa evropskim liderima.



Govoreći o temama sastanka sa Borisovim, Brnabić je navela da su razgovarali o zajedničkim projektima, pre svega putnom, transportnog i infrastrukturnog povezivanja, gasne infrastrukture, gasne konekcije Niš-Dimitrovgrad.



Navela je i da su razgovarali oko Samita 16 plus 1, koji će biti u junu u Sofiji, a koji je Srbiji važan zbog "čeličnog prijateljstva sa Kinom", ali i zato što Srbija tradicionalno uvek ima najveći broj potpisanih ugovora sa Kinom.



Dodala je da je važno i to što će taj Samit sada biti 17+1, jer će prvi put i Grčka biti na sastancima.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva