:

:

TV Most

clock

Oktobar 20, 2017   12:05

0

242

Brnabić: Timski rad za dobrobit društva


Brnabić je na prijemu, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a posle kojeg su upaljena dekorativna svetla oko Muzeja i tako obeleženo zvanično otvaranje ove kulturne institucije, istakla da je kultura u fokusu vlade i njenih strateških usmerenja, te da su ulaganja u kulturu ključna za napredak i rast našeg društva.




Važno je, kako je dodala, da gradimo generacije koje će biti kreativne, imati razvijenu misao.



Premijerka je kazala je da je neizmerno zadovoljna što je u prilici da pozdravi prisutne ovakvo lepim povodom, te da je presrećna što su završeni radovi i građanima vraćen prostor za uživanje u vrhunskoj savremenoj umetnosti Srbije i bivše Jugoslavije.



"Prethodna vlada uspela je da dovede u red rekonstrukciju Muzeja, pre uz podršku tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, a ponosna sam što imamo ovako moderan muzej, zgradu izgrađenu po najnovijoj muzeološkoj tehnologiji, sa montažnim zidovima koji se pomeraju, po najboljoj svetskoj tehnologiji", objasnila je Brnabić.



Ona je ukazala da je otvoren prostor na pet nivoa, Muzeja koji je bio i ponovo postaje simbol i ponos našeg glavnog grada, ponos svih građana Srbije.



Izrazila je zadovoljstvo što je ova nedelja bila u znaku kulture, podsećajući na galeriju Matice Srpske, koja je završena posle 10 godina stalnih radova.



Brnabićeva je pohvalila kompaniju Tarket što je Matici Srpskoj poklonila 83 umetnička dela od nacionalnog značaja.



"Danas smo svi zajedno uradili još jednu veliku stvar, umesto podela i takmičenja, sujete koji su prisutni u društvenom, političkom, privrednom i drugim segmentima društva, na projektu otvaranja Muzeja, udružila tri velika umetnička brenda Muzej savremene umetnosti, Beogradski festival igre i beogradska filharmonija. To je Srbija za koju se ja zalažem", rekla je ona, dodajući da je timski rad važan za napredak društva.



Istakla je da će već od sutra fokus vlade biti usmeren na završetak Narodnog muzeja, kao i digitalizaciju ustanova kulture širom Srbije, kako bi najširoj publici predstavili sva umetnička dela.



"Svom snagom radimo i na planiranju i izgradnji nove koncertne hale, još jednog projekta kojim će se Srbija moći ponositi. Sve ovo pokazuje da je kultura u fokusu vlade i njenih strateških usmerenja. Ulaganje u kulturu ključna je za rast našeg društva", poručila je Brnabićeva.



Naglasila je da je važno da se najmlađi dovedu u muzej kako bi odrastali uz umetnička dela najboljih umetnika sa prostora bivše Jugoslavije, a umetnike je pozvala da stvaraju jer sada imaju kuću u kojoj mogu da izlažu.



Vršilac dužnosti direktora muzeja Slobodan Nakarada rekao je da danas, kada su posle decenijske pauze otvorena vrata Muzeja, može približno da zna kako se osećao Miodrag Protić, kada je 1965. godine otvorio Muzej.



"Posle današnjeg uspešnog dana mogu da kažem da nas ljubitelji umetnosti nisu zaboravili. Budući da naša kuća nikada nije prestala sa radom i izložbenim aktivnostima zahvalio bih se prethodnicima koji su bili na čelu muzeja što su svi zajedno uspeli da sačuvaju ovu prestižnu instituciju", rekao je Nakarada.



Zahvaljujući tome, naveo je, kolekcija umetničkih dela neprestano je uvećavana.



Nakarada je kazao da je sada, kada je obnova završena, zgrada urađena po najsavremenijim muzejskim standardima, koji daju mogućnost za održavanje najvećih izložbi.



"Ponovno otvaranje Muzeja savremene umetnosti, i najavljenog otvaranja Narodnog muzeja moglo bi da bude prekretnica u razumevanju istinske važnosti koju umetnost ima", zaključio je on, zahvalivši državi na pomoći.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva