:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2018   13:26

0

177

Brnabić: Srbija pouzdan partner u borbi protiv migracija


Premijerka Brnabić dodala je da će Srbija biti pouzdan partner Uniji u borbi protiv ilegalnih migracija.



U govoru na Forumu “Evropa Vahau” u okviru panela o bezbednosnim izazovima i borbi protiv ilegalnih migracija, Brnabić je rekla da je obaveza svih da se odgovorno suoče sa tim izazovima.



“Upravo zato, verujem da je dobro izabran moto austrijskog predsedavanja Savetom EU – “Evropa koja štiti, kao i fokus na pitanjima bezbednosti i ilegalnih migracija, naglasila je Brnabić.



Od 1. jula ove godine, Austrija će preuzeti predsedavanje Savetom EU.



Premijerka je u obraćanju istakla da sve evropske zemlje treba da pokažu više odlučnosti i spremnost za promene, kako bi se postigli stabilnost i napredak.



“Upravljanje migracijama je zajednička odgovornost svih evropskih zemalja”, rekla je predsednica Vlade.



Brnabić je posebno naglasila da je u tome “ponosna na Srbiju, koja je tokom migrantske krize pokazala da je posvećen i odgovoran partner, pokazujući visok stepen humanosti”.



Najbolji primer za to je da ove godine naše škole pohađa 472 dece migranata u 43 škole u Srbiji, naglasila je ona.



Srbija je istovremeno posvećena zaštiti granica i sprečavanju ulaska ilegalnih migranata u zemlju, pa je od početka ove godine do sredine juna, podneto 39 krivičnih prijava zbog izvršenog krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi protiv 74 učinioca, a zbog pokušaja krijumčarenja 399 lica, navela je Brnabićeva.



Kada govorimo o zakonskom okviru, istakla je ona, usvojeni su novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli.



“Važno je naglasiti da usvojena je Strategija i Akcioni plan za integrisano upravljanje granicom koja je usaglašena sa konceptom Evropske unije, a izradili smo i prvi Nacrt strategije suprotstavljanja iregularnim migracijama”, rekla je Brnabićeva.



Ona je navela da smo u okviru regionalne saradnje uspostavili mešovite patrole sa državama sa kojima se Srbija graniči - Mađarskom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Rumunijom, Makedonijom, Bugarskom, a uskoro se očekuje i otpočinjanje rada mešovitih patrola i sa Hrvatskom.



Brnabićeva je rekla da je Evropi potreban jedinstven pristup za upravljanje migracijama, čiji je fokus, pored bezbednosti, poštovanje humanitarnih standarda i vrednosti.



“Vlada i građani Srbije pokazali su tu humanost na najbolji način u odnosu prema izbeglicama”, istakla je premijerka i navela da je u jeku migrantske krize Srbija bila privremeni dom za više stotina hiljada migranata i pokazala da je zemlja otvorenih građana koji su pokazali visok stepen empatije sa migantima.



Predsednica Vlade je rekla da pitanje ilegalnih migracija mora da se rešava zajednički jer to nije problem samo jedne države ili jednog regiona.



Srbija je pokazala odgovornost i spremnost za saradnju sa svima u regionu u toj oblasti, što potvrđuje snažno opredeljenje za jačanje regionalne saradnje, kazala je ona.



Brnabićeva je zaključila da su regionalna saradnja i jačanje mira i stabilnosti od ključnog značaja za razvoj Zapadnog Balkana i da Vlada Srbije ostaje posvećena tim prioritetima.



Pored premijerke Brnabić, na panelu su učestvovali i premijeri Hrvatske i Crne Gore, Andrej Plenković i Duško Marković i zamenik izvršnog direktora Pogranične agencije Evropske unije FRONTEKS Bernd Korner.



Forum Evropa Vahau ove godine održava se pod sloganom “Radeći manje, a efikasnije!” Cilj je da se razmotre aktuelni politički, bezbednosni i ekonomski izazovi sa kojima se Evropa suočava.


Izvor: Tanjug,B92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva