:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

April 23, 2018   12:05

0

108

Brnabić: Srbija ostaje otvorena za komunikaciju za Hrvatskom


"Žao mi je što se situacija sa Hrvatskom ponovo donekle pogoršava nakon hrabrog gesta predsednika Srbije Aleksandra Vučića da na poziv predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović poseti tu zemlju. Oni su, oboje, učinili hrabar, liderski gest", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara.



Kako je rekla, nakon posete Vučića Hrvatskoj bilo je nekoliko dobrih bilateralnih sasatanaka, kada su se ministarke pravde i građevinarstva Srbije sastale sa kolegama iz Hrvatske, te poručila da je to trebalo da bude put kojim je trebalo nastaviti.



Ponovila je da joj je žao i što se delegacija hrvatskog parlamenta povukla iz posete Srbiji, što je, prema njenom mišljenju, bilo nepotrebno.



"Jako žalim i što je uskraćena mogućnost ministru Vulinu da poseti Hrvatsku, jer to nisu evropske vrednosti. Evropske vrednosti nisu uskraćivanje putovanja i poseta bilo kome, dijalog je osnovna evropska vrednost", rekla je premijerka.



Poručila je da će Srbija nastaviti iskreno da se trudi da poboljšamo komunikaciju sa Hrvatskom, kao što smo poboljšali komunikaciju sa ostalim susedima, i ostaje otvorena za saradnju, jer je, istakla je, važno da kao region budemo stabilni, sigurni i predvidivi, kako bi svi naši građani živeli bolje.



"Loše je što se bilo kome zabranjuje ulazak u Hrvatsku, jer se otvara prostor za arbitrarnost – koje zemlje, kome i na osnovu čega uskraćuju gostoprimstvo. Bez obzira na to važno je da mi budemo fokusirni na budućnost, jer bez otvorene komunikacije Srbije i Hrvatske region ne može biti stabilan, a nama je u interesu stabilnost regiona i zato ćemo ostati otvoreni za dalju komunikaciju", zaključila je Brnabićeva.



Ana Brnabić je izjavila da nije dobro to što joj hrvatski kolega, Andrej Plenković, nije uzvratio telefonski poziv na dan kada je hrvatska parlamentarna delegacija prekinula posetu Beogradu.



"To pokazuje da ne postoji spremnost za dijalog na premijerskom niovu, što je, kaže, nesrećna okolnost", rekla je Brnabićeva.



Srbija će, rekla je, nastaviti iskreno da se trudi da poboljša komunikaciju sa Hrvatskom.



Brnabićeva je ranije rekla da je nakon incidenta, koji je u sredu u srpskom parlamntu izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, nakon čega je hrvatska parlamentarna delegacija odlučila da prekine posetu, zvala hrvatskog premijera Plenkovića više puta, ali da joj se on nije odazivao na poziv.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva