:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2017   12:05

0

198

Brnabić: Srbija na migrantsku krizu odgovorila humano

Brnabić je prvi predstavnik Srbije koji je predsedavao radnom grupom u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Članovi radne grupe predstavnici su međunarodnih institucija, ekspertskih organizacija, akademskih institucija, parlamenata i ministarstava iz velikog broja evropskih zemalja.

"Evropi treba da percipira migracije kao priliku, jer može imati veliku korist od nje ukoliko je uspešno pretvori u motor za ekonomski rast", izjavila je Ana Brnabić.

U tom cilju, neophodno je da se poboljša integracija migranata u evropska društva i tržišta rada, navodi se u saopštenju kabineta premijerke.

Veliki problem migracije je činjenica da je udeo visokoobrazovanih migranata u Evropi niži nego u Severnoj Americi.

Nizak nivo obrazovanja migranata u Evropi znatno otežava zapošljavanje i njihovu integraciju i zato je potrebno ulaganje u edukativne programe i stručnu obuku za migrante, jedan je od zaključaka grupe.

U okviru diskusije, razmatrane su i mogućnosti primene novih tehnologija i digitalizacije za rešavanje problema efikasne kontrole granica i kontrole tokova migranata.

"Razgovarali smo i o mogućnostima formulisanja zajedničke evropske politike migracija i potrebi poštovanja i primene te politike", naglasila je Brnabić.

Ta politika mora biti povezana sa drugim globalnim ciljevima, kao što su Ciljevi održivog razvoja UN do 2030. godine, dodala je predsednica Vlade.

Radna grupa za migracije i granice posebno je analizirala mogućnosti za poboljšanje javne slike o migrantima i odnosa većinskog evropskog javnog mnjenja prema migrantima.

"Kao jedan od globalnih lidera, Evropa mora da teži stvaranju inkluzivnog društva i da insistira na vrednostima otvorenosti i poštovanja različitosti", istakla je Ana Brnabić.

Osim premijerke Ane Brnabić, zaključke diskusija predstavili su i lideri radnih grupa za pitanja demokratija i upravljanje, energetske održivosti, bezbednosti i odbrane i ekonomije fokusirane na ljude.

Zaključci koje su radne grupe usvojile, sledeće godine biće prezentovani na redovnom godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Predsedavanje radnom grupom predstavlja priznanje Srbiji zbog odnosa koji ima prema migrantima i svim građanima Srbije koji su prema migrantima pokazali veliko gostoprimstvo, pružajući pomoć osobama koje su se našle u nevolji.

"Kroz našu zemlju prošlo je više od milion ljudi iz ugroženih zemalja i mi ni u jednom trenutku nismo zatvarali naše granice. Dodatno, u ovoj školskoj godini 645 đaka migranata pohađa škole u Srbiji. To je prepoznato u Evropi i predsedavanje ovom radnom grupom je priznanje Srbiji za učinjene napore u migrantskoj krizi" ponovila je Brnabić danas u razgovorima koje je imala.

Predsednica Vlade Ana Brnabić učestvovala je u radu drugih panela na teme "Uloga Evrope u promenjenim okolnostima", "Izazovi digitalizacije i četvrte industrijske revolucije" i "Nove ideje idejama koje mogu pokrenuti promene u svetu".

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva