:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2017   12:05

0

156

Brnabić: Obrazovanje i inovacije najvažniji prioriteti Vlade

Ana Branabić istakla je da su obrazovanje i inovacije najvažniji prioriteti Vlade Srbije ukazavši na pozitivne trendove prethodne vlade.

"Zahvaljujući onom što je prethodna Vlada ostavila, finansijskoj disciplini, stabilnosti u budžetu, dobrim makroekonomskim indikatorima, mi danas možemo da gradimo dalje", rekla je ona.

Naglasila je i da za brži rast Srbije nisu dovoljne samo tradicionalne privredne grane na koje smo se oslanjali već je, kako je istakla, najvažnije da tražimo rast i u privrednim granama u kojima do sada taj rast nismo imali.

Branabićeva je rekla i da je Fond za inovacionu delatnost samo prošle godine izdvojio pomoć od tri miliona evra institucijama i kompanijama koje se bave istraživanjem i razvojem.

Prema njenim rečima, to je tim institucijama i kompanijama omogućilo da uvećaju prihode za više od 50 odsto, a izvoz pet puta.

Premijerka je rekla i da je to kreiralo dodatnu vrednost srpskoj ekonomiji i stvorilo nove poslove za mlade.

Brnabićeva je ukazala i da je uloga Vlade da kreira obrazovni sistem koji će omogućiti mladima da razvijaju kritičko i analitičko razmišljanje, uz kako je navela, istovremeno ohrabrujući dijalog da bi se došlo do najboljih rešenja.

Podsetila je da Vlada Srbije pokrenula jedinstveni projekat "Centar za istraživanje matičnih ćelija" u Kragujevcu i da je to prvi centar te vrste u ovom delu Evrope.

Brnabićeva je naglasila i da je ponosna na to što je Srbija domaćin vrhunskim svetskim stručnjacima i naučnicima.

Konferencija predstavlja jedan najvažnijih bioetičkih skupova u svetu u ovoj godini, na kome će se razgovarati i o tome da li editovanje gena vodi iskorenjivanju brojnih genetskih bolesti, maligniteta i HIV-a.

Skup su organizovali Centar za bioetičke studije iz Beograda, "Hejstings centar" iz Njujorka i Medicinski fakultet Univerziteta u Njujorku.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva