:

:

TV Most

clock

Maj 11, 2018   12:05

0

120

Brnabić: Nikome nećemo umanjivati penzije

Premijerka Brnabić je, komentarišući predlog MMF-a da se ukinu privremene krizne mere za penzionere, rekla da će Vlada taj predlog ozbiljno i racionalno razmotriti, i doneti odluku o daljem postupanju.

Brnabićeva je rekla se već duže vreme razgovara sa MMF-a o tom predlogu, a ona će sama za nekoliko dana imati sastanak sa njihovim predstavnicima.

"Važno je da o tome razmišljamo racionalno, ne možemo samo da vratimo penzije onako kao što MMF traži na pređašnji nivo, zato što bi to značilo da za 80 odsto penzionera umanjujete penzije", rekla je Brnabićeva u Subotici, gde je obišla radove na regionalnom podsistemu za navodnjavanje "Tisa-Palić".

Pojasnila je da postoji grupa penzionera sa najnižim penzijama kojima se one nikada nisu umanjile, zatim oni kojima su tada penzije umanjene, ali su u poslednje tri godine povećane više nego što je bilo umanjenje, kao i grupa kojima su penzije i dalje manje nego što su bile pre mera fiskalne konsolidacije.

Premijerka je naglasila da se ne može jednostavno reći - taj zakon se ukida, "zato što nikome nećemo umanjivati penzije".

"Možemo da vidimo samo kako fazno da pređemo ponovo na jedan normalni sistem, da se dvogodišnje usklađuju penzije, sa rastom BDP-a i o tome ćemo razgovarati", rekla je Brnabićeva.

Navela je i da je MMF rekao da je Srbija apsolutni šampion i primer odgovornog vođenja fiskalne politike i odgovorne implementacije aranžmana i da je državna kasa stabilna i ponovila da Vlada, uz trenutni rast, planira još jedno povećanje plata i penzija.

"Upravo zbog toga, ako planiramo još jedno povećanje, onda nema više govora da ukidamo zakon i da se vratimo gde smo bili. Ne možemo, i nećemo da se vratimo gde smo bili, želimo da razgovaramo o tome kako da, na većem nivou penzija, možemo da pređemo na redovno dvogodišnje usklađivanje", zaključila je Brnabićeva.

Misija MMF-a predvođena Džejmsom Rufom, koja je od ponedeljka u Beogradu na pregovorima o novom aranžmanu sa Srbijom popularno nazvanom "čuvarkuća", sugerisala je predstavnicima Vlade da ukinu privremene krizne mere za penzionere - odnosno Zakon o privremenom umanjenju penzija, koji je na snazi već četiri godine

MMF je poručio srpskoj strani da nađe sistematsko rešenje za penzije, budući da su javne finansije poslednje tri godine stabilne, piše Politika.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva