:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2017   12:05

0

231

Brnabić: Moramo pokazati da se nasilje neće tolerisati


Brnabićeva je povodom formiranja Tima za prevenciju vršnjačkog nasilja naglasila da je danas održan prvi sastanak i da se radi na planu aktivnosti.




Dodala je da je prevencija vršnjačkog nasilja važna ali da je važno imati i plan i pokazati da se takvo ponašanje ne isplati i da će biti sankcionisano, a ne da će biti zaboravljeno.



Zamolila je, kako je rekla, ljude iz Vlade, da više govore o rezultaima primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici jer su to primeri koji mladim ljudima kažu "da se nasilje ne isplati i da će biti sankcionisano".



U Timu za prevenciju nasilja osim predsednice Vlade su ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar trgovine Rasim Ljajić a biće uključen i ministar kulture Vladan Vukosavljević.



Od ekonomije zasnovane na investicijama moramo zakoračiti u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, rekla je Ana Brnabić i dodala da Srbija više nije društvo jeftine radne snage.



"Ekonomija zasovana na inovacijama je ekonomija u kojoj se ne takmičimo po jeftinoj radnoj snazi, subvencijama... nego po tome koliko se oslanjamo na sopstvene resurese", rekla je Branbićeva na konferenciji "Korak u nauku" koja se po 16. put održava u istraživačkoj stanici Petnica.



Ona je dodala da nije sigurna da će se taj cilj ostvariti u mandatu ove vlade, ali da ova vlada ima obavezu da to započne kako bi ga sledeća završila.



"Ako mi ovo danas ne započnemo onda smo izgubili voz, izgubili smo priključak i nijedna sledeća vlada to neće uspeti da uradi zato što će već biti kasno", naglasila je Brnabićeva.



Ona je dodala da je Vlada Srbije tu da podrži mlade, talentovane ljude poput mladih u Petnici kako bi se Srbija što brže modernizovala.



Obrazovanje je, dodaje, prioritet Vlade Srbije jer je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost.



Vlada kroz Fond za mlade talente ulaže u talentovane srednjoškolce i studente, rekla je ona i podsetila da je od 2008. godine stipendirano 23.000 učenika i studenata sa 5,6 milijardi dinara.



Na konferenciji "Korak u nauku" predstavljeni su rezultati istraživačkih projekata 140 polaznika letnjih programa istraživačke stanice Petnica.



Direktor Petnice Vigor Majić podsetio je da je Petnica osnovana pre 35 godina i da je počela sa radom u staroj seoskoj školi, bez učila i naučnih instrumenata.



On je dodao da su prezentovani projekti produkt ideja mladih srednjoškolaca.



"Započeti posao doveli ste do kraja. To je važna i velika stvar", naglasio je Majić.



Ana Brnabić je izjavila da neće deliti nikakve javne ukore ministru prosvete Mladenu Šarčeviću za koga kaže da vodi jedan od najtežih sektora i da se trudi "da svaki dan pomeri stvari na bolje".



Upitana da li će javno ukoriti ministra Šarčevića zato što je u jednoj TV emisiji izneo nesmotreni komentar o vršnjačkom nasilju, ona je rekla da nije gledala gostovanje Šarčevića i da ne može da komentariše, ali da sa ministrom prosvete ima "fantastičnu saradnju".



"Mislim da on radi fantastičan posao u jednom od najtežih sektora u našoj zemlji i da se trudi da pomeri stvari na bolje. U ovom trenutku neću da delim nikakve ukore", rekla je Brnabićeva novinarima u Petnici.



Biti ministar prosvete u Srbiji nije nimalo lako, jer je to jedan od najtežih poslova u Vladi, rekla je premijerka i ocenila da je ministar prosvete u resoru koji vodi ostvario ozbiljne rezultate koje drugi nisu uspeli u prethodnih deset godina.



"Informatika je uvedena kao obavezan predmet, nabavljeni su kompjuteri i umrežene su sve OŠ u Srbiji, povećane kvote za dvadeset odsto na tehničkim fakultetima, ETF u Beogradu dobio je novi prostor...", naglasila je Brnabićeva.



Ona je dodala da se može i mora bolje, ali da se mora priznati da ministar prosvete radi težak posao.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva