Vesti
Brnabić: IT sektor je veliki potencijal

12:10, 11.08.2017

|

Izvor: Tanjug

Jedan od kurseva u pilot programu prekvalifikacija u IT sektoru okončan je na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je prekvalifikacija samo jedan korak na putu ka unapređenju IT sektora u Srbiji koji je veliki potencijal.
Foto Tanjug
Taj pilot projekat u aprilu ove godine pokrenuo je ministarski Savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, kojim predsedava Brnabić.

Kako je saopštila Vlada Srbije, diplomu o uspešno završenoj obuci u programskom jeziku Java, dobilo je 23 polaznika, koje očekuje polaganje testa za međunarodno priznati Orakl Java sertifikat, i prilika da kao junior programeri pohađaju praksu u nekoliko vodećih domaćih IT kompanija.

Brnabić je čestitala je polaznicima kursa i navela da IT sektoru nedostaju ljudi.

"Ovaj program je osmišljen tako da, kroz dodatnu edukaciju, kreira kadrove koji odgovaraju potrebama kompanija. Ovaj sektor ima veliki potencijal i može da bude oslonac privrednog rasta i ekonomskog razvoja Srbije", rekla je Brnabić.

Brnabić je ukazala i na činjenicu da uspešnim završetkom obuke, kandidati povećavaju svoju šansu da brže nađu posao u IT-ju.

Posle uspešno završenih praksi polaznici će imati dovoljno iskustva da nađu prvi posao na poziciji programera početnika.
Njima će u narednih pet meseci biti dostupan i naučno-istraživački centar Fakulteta organizacionih nauka.

Obuka za junior programere u IT sektoru, u okviru pilot programa, sprovodi se, osim Beograda, i u Novom Sadu i Nišu.
Svi kursevi će biti završeni do kraja avgusta, nakon čega većinu polaznika očekuju prakse.

Kurs Application Programming "Link grupe" u Beogradu pohađa 15 polaznika, a njih deset program za Web Development.

Obuka u "Vojvodina IKT klaster - VOICT" u Novom Sadu, gde je 24 polaznika prošlo kurs iz programskog jezika Java, završen je prošle nedelje.

Za rad u programskom jeziku Java kurs pohađa 12 polaznika u "Klasteru za napredne tehnologije (NiCAT)" u Nišu, dok njih 13 stiče znanje za rad u programskom okruženju .NET.

Školama će biti isplaćeno 30 odsto cene obuka samo ako polaznik bude zaposlen sa minimalnom neto platom od 40.000 dinara u IT-u, bar tri meseca u periodu od devet meseci nakon završetka obuke.

Obrazovni profil polaznika edukacije je raznovrstan, od ekonomista i pravnika, do ljudi zaposlenih u ugostiteljskim delatnostima.

Najveći broj polaznika ima srednju stručnu spremu i starosti je od 26 do 35 godina, dok pojedini imaju i više od 56 godina. Većina polaznika trenutno nije u radnom odnosu, dok je manji broj kandidata koji su zaposleni.

Plan je da se, koliko se pilot projekat pokaže kao uspešan, u glavnoj fazi započne obuka za dodatnih 900 polaznika do kraja ove godine.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design