:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Septembar 19, 2018   16:56

0

242

Brnabić: IT osnova za još brži, održiv rast i razvoj


Na času je programer zaposlen u Majkrosoftovom razvojnom centru Miroslav Grbić razgovarao sa učenicima o razvoju veštačke inteligencije u Srbiji i njenim različitim primenama i prikazao softver koji prikazuje kako računari mogu da oponašaju ljudski vid, prepoznaju različite objekte u prostoru i uče posmatrajući umetnička dela.



Do kraja školske godine ovakva predavanja održaće gostujući predavači, IT stručnjaci zaposleni u pojedinim kompanijama, u svim specijalizovanim IT odeljenjima u Srbiji.



Predsednica Vlade Ana Brnabić poručila je da su mladi koji su upisali IT odeljenja naša budućnost, a da su informacione tehnologije osnova za brži i održiv rast i razvoj Srbije i za drugačiju budućost za sve.



Istakla je da je za čak pet puta povećan broj specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama u odnosu na prošlu godinu.



"Ove godine je upisano 44 IT odeljenja, u 36 gimnazija, sa više od 800 učenika koji se od ove školske godine bave informacionim tehnologijama", podvukla je Brnabićeva.



Kako je rekla, bave se informacionim tehnologijama kao vezivnim tkivom, jer su IT tu da doprinesu većoj efikasnosti u oblastima o kojima uče u drugim predmetima.



"U svemu ovome pravimo jaču, snažniju i bolju Srbiju", podvukla je premijerka.



Dodala je da podršku IT odeljenjima daju i Inicijativa "Digitalna Srbija" i fondacija "Petlja", te da je zahvaljujući tom partnerstvu Srbija danas, makar u obrazovanju i programiranju u školama, jedan od lidera u Evropi.



Navela je da se nastavlja i sa uvođenjem digitalnih udžbenika u školama i podsetila da je od ove godine pokrenut taj pilot projekat u 2.000 učionica, što je važno da bi škola bila zanimljiva za decu, znanje prijemčivije i kako bi usvojili znanje koje sutra mogu da primene.



"Da konačno učimo decu onome što sutra mogu da primene. To je znanje za 21. vek", rekla je Brnabićeva.



Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je gimnazija "Patrijarh Pavle" jedna od retkih škola koja ima dva IT odeljenja, dok samo jedna ima tri takva odeljenja.



Ove godine, dodao je, imamo 44 IT odeljenja, a taj broj će se povećavati, naveo je Šarčević i dodao da to znači da se dobro radi u osnovnim školama, jer su đaci mogli da polože prijemni.



"Dokazali smo da gimnazija može da bude strateški bitnija škola, ove godine je 25,5 odsto učenika u gimnazijama, što je više za 3,5 odsto. Pored toga, važna je i reforma prve godine gimnazije", naglasio je Šarčević.



Direktor gimnazije Jasmin Nikolovski rekao je da će u toj školi učiniti sve da se đaci što bolje obrazuju, ali i da se osim znanja iz IT kod njih razvijaju patriotska osećanja, da ostanu u našoj zemlji.



"To je najvažnije, osposobiti ih da menjaju svoj prostor, Srbiju, i da budu ponos Srbije", rekao je direktor.



Dragan Tomić iz Inicijative "Digitalna Srbija" podsetio je da su oni pre nekoliko dana započeli kampanju "Budimo pametni", čiji je cilj popularizacija obrazovanja i širenje svesti da je trenutna industrijska revolucija velika šansa za Srbiju.



Upravo u okviru te kampanje zaposleni u kompanijama koje su članovi "Digitalne inicijative" će držati javni čas u svim IT odeljenjima.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva