:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2017   12:05

0

176

Brnabić: Država konačno postaje servis građana

Brnabićeva je obišla Loznicu kako bi se uverila kako protiče implementacija novog informacionog sistema eZUP i tom prilikom istakla da ovim sistemom država konačno postaje servis građana.

"Sada se postiže ono o čemu smo govorili, da država bude servis građana, da građani ne budu kuriri države i ne sakupljaju papire za državu i idu od šaltera do šaltera trošeći svoje vreme na skupljanje papira koje država već ima", navela je Brnabićeva.

Istakla je da je Loznica po velikom broju kriterijuma jedna od najefikasnijih i najboljih lokalnih samouprava u Srbiji i jedna od lokalnih samouprava koje su najracionalnije.

"Ona je ispod optimuma o broju zaposlenih i odlukom o maksimalnom broju zaposlenih 2015. godine Loznici je bilo dozvoljeno da zaposli još oko između 100 i 130 ljudi što oni nisu iskoristili, samim tim uspevaju sa jednim brojem zaposlenih koji je ispod optimalnog da daju sve usluge građanima. Taj novac u budžetu oni štede da mogu da investiraju u socijalnu zaštitu, pomoć porodiljama, porodici sa decom i drugo. To je odličan primer uprave", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da će kada informacioni sistem za punu implementaciju Zakona o opštem upavnom postupku bude zaživeo u celoj Srbiji to doneti veliku uštedu građanima Srbije koji više neće morati da plaćaju takse.

"Danas sam ovde, idem uskoro u Vrnjačku banju, a onda ću ići od lokalne samouprave do lokalne samouprave da obezbedim kao resorni ministar da ovo svuda funkcioniše. Kada bude funkcionisalo svuda u narednih nekoliko meseci to će značiti uštedu od nekih 245 miliona dinara za građane Srbije, kroz takse koje danas više ne moraju da plaćaju", rekla je ministarka.

Navela je da je sledeći korak da se u saradnji sa MUP-om završi prenos državljanstva u elektronski oblik koji će ako se spoji sa elektroniskim matičnim knjigama omogućiti stvaranje centralnog registra stanovnika.

"Radimo na adresnom registru, posle toga nebo je granica, posle toga stvarno imamo elektonsku uparavu u Srbiji i na odličnom smo putu u ovom trenutku. Ja sam jako srećna što danas imamo ovo i građani mogu da dođu na šalter i dobiju sve u istom trenutku bez dodatnih troškova vremena i novca", zaključila je Brnabićeva.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva