:

:

TV Most

clock

Novembar 23, 2017   12:05

0

182

Brnabić: Cilj reformi unapređenje kvaliteta života


Predsednica vlade istakla je da je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljopolitički cilj Srbije.




"Srbija je do sada otvorila 10 pregovaračkih poglavlja, a očekujemo da u decembru otvorimo još tri ili četiri", rekla je Brnabićeva i dodala da je o tome bilo reči tokom prošlonedeljne posete Briselu i susreta sa najvišim zvaničnicima EU.



Brnabićeva je iskoristila priliku da se u ime vlade zahvali na podršci koju Kraljevina Norveška pruža evropskim integracijama Srbije i odličnoj bilateralnoj saradnji.



U razgovoru sa norveškom ministarkom spoljnih poslova, predsednica Vlade Srbije naglasila je značaj unapređenja regionalne saradnje u svim oblastima, čemu je Srbija posvećena.



"Regionalna saradnja, pre svega u oblasti ekonomije i privrede, doprinosi boljem životu svih građana Zapadnog Balkana", istakla je Brnabićeva.



Bilateralni odnosi Srbije i Norveške, a posebno politički, su na visokom nivou. Kraljevina Norveške je u periodu od 2000. godine do danas, podržala Srbiju sa oko 250 miliona evra bespovratne pomoći i jedan je od najvećih donatora.



Dosadašnja pomoć bila je fokusirana na oblasti vladavine prava, jačanje konkurentnosti, reformu javne uprave i energetsku efikasnost.



"Nastavak norveške podrške i pomoći bili bi dragoceni za Srbiju, a naročito u oblastima koji su prioriteti u radu Vlade: obrazovanje, inovacije i preduzetništvo, digitalizacija i kreativne industrije", naglasila je Brnabićeva, a saopšteno iz Vlade Srbije.



Norveška iskustva u oblasti e-obrazovanja i neformalnih edukativnih programa, kao i podrška unapređenju e-uprave, značajno će doprineti nastavku reformi i modernizaciji društva, rekla je predsednica Vlade.



Pored toga, Brnabićeva je kao posebno važnu izdvojila pomoć u oblasti inovacija i preduzetništva, obzirom na to da je digitalna ekonomija i ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama ono čemu Srbija teži u promenjenim tržišnim uslovima u 21. veku.



Brnabićeva i Eriksen Soreide razgovarale su i o bilateralnoj saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva