:

:

TV Most

clock

Mart 21, 2018   12:05

0

200

Brnabić: Čestitke Kancelariji za IT i e-Upravu


Ana Brnabić je na konferenciji za novinare upriličenoj povodom nagrade koju je dobila Kancelarija za IT i e-Upravu za doprinos i unapređenje informacionog društva u Ženevi, navela da je to još jedan pokazatelj da "mali i kompaktni tim" može da postigne svetske rezultate za kratko vreme.




"Ponosna sam što smo počeli da pokazujemo na svim frontovima da Srbija ima potencijal, znanje, političku volju da informacione tehnologije i digitalizaciju izguramo i da se pozicioniramo prvo kao lider u regionu, a onda i kao lider u Evropi", ukazala je Brnabićeva.



Navodeći da je vlada po ovom pitanju na pravom putu, premijerka je ukazala da se u informacionim tehnologijama i digitalizaciji krenulo iz minusa i da je prva stvar koja je morala da se uradi da bi se uspostavila e-Uprava ta da se prebace matične knjige u elektronski oblik.



"To je sada završeno, ali za to nam je trebalo nešto više od osam godina", istakla je Brnabićeva.



Navela je da će sutra Skupština glasati za izmene i dopune zakona o državljanstvu, te da će Vlada Srbije, čim parlament usvoji te izmene i dopune, početi da radi na tome da se prebace i podaci o državljanstvu u elektronski oblik.



"Sa matičnim knjigama i državljanstvom u elektronskom obliku mi ćemo praktično imati konačno centralni registar stanovništva, koji će biti osnovni registar za našu državu i za našu elektronsku upravu", rekla je Brnabićeva.



Ukazala je da više od tri miliona građana Srbije nema tačne adrese stanovanja i da se suočavaju sa problemima da imaju kuću u ulici koja nema ime ili su u ulici sa imenom, ali kuća nema broj i dodala da se započelo sa radovima da se napravi centralni adresni registar.



Istakla je da se stvara pravni okvir za uvođenje e-uprave, te da je pri kraju usvajanje tri osnovna zakona koja su potrebna i to zakon o elektronskom poslovanju, zatim o elektronskoj upravi i zakon o zaštiti podataka o ličnosti.



"Već smo daleko dogurali sa usvajanjem pravnog okvira koji će nam omogućiti jednu stabilnu, sistemsku upravu", napomenula je Brnabićeva.



Neki od projekata koji su važni, a koji su do sada završeni, kaže Brnabićeva, su i overa zdravstvenih knjižica, projekat e-Beba, elektronska plaćanja državi za usluge, inicijativa otvaranja podataka kako bi bila što transparentnija državna uprava i kako bi se sa velikim setom podataka ohrabrile i kompanije u sferi informacionih tehnologija da stvaraju neka rešenja koja su potrebna državi.



"Ono što je posebno važno jeste da se punim kapacitetom ulazi u elektronsko pravosuđe", kazala je Brnabićeva.



Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektornsku upravu Mihailo Jovanović istakao je da je nagrada veliki uspeh ne samo Kancelarije, već i sjajan rezultat i uspeh za celu vladu.



"Ovo je priznanje Srbiji, Vladi Srbije i želim da se zahvalim predsednici Vlade na ideji i konceptu digitalizacije, na njenoj inicijativi da se formira Kancelarija za IT i eUpravu na način da direktno odgovara predsedniku Vlade", naveo je Jovanović.



Dodao je da je ova nagrada dobar znak da je Srbija na dobrom putu, da su dobri projekti započeti, da se vide vidljivi rezultati, ali da ima još puno toga da se uradi.



Kancelarija za IT i e-Upravu pobedila je na Forumu Svetskog samita o informacionom društvi u Ženevi u konkurenciji od ukupno 685 prijavljenih i 492 nominovana projekta vladinih institucija, kompanija, organizacija civilnog društva iz celog sveta.



Svetski samit o informacionom društvu od 2012. godine organizuju ITU, Unesko, UNDP i UNCTAD.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva