:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2017   12:05

0

151

Brnabić: Buduća vlada će sačuvati kontinuitet

Ona je, gostujući na televiziji Pink, kazala da se u potpunosti posvetila pisanju ekspozea.

"Nema previše filozofije oko fokusa buduće vlade. Bila sam član Vlade premijera Aleksandra Vučića, na njegov poziv, jer sam verovala da je ona reformska i nisam se prevarila. U 10 meseci dok sam bila ministarka išli smo brzo, bili efikasni, a što je meni važno, povlačili smo kao vlada hrabre poteze", naglasila je Brnabić.

Objasnila je da će njen lični prioritet biti veći rast BDP-a, uspešno zaključivanje sedmog aranžmana sa MMF, kao i celokupnog aranžmana, i dalje unapređenje pozicije Srbije na Duing biznis listi Svetske banke, jer to pokazuje reforme u mnogo sfera od građaveinskih dozvola, preko pravosuđa, do borbe protiv korupcije.

"To je dobar okvir u kojem treba da pratimo dalji razvoj", ukazala je ona.

Dodala je da će se baviti i pitanjima kojima je bila posvećena kao ministarka, kao što je efikasna uprava.

Ona je najavila da sprema dve dodatne posebne teme na kojima će biti fokus a da će o njima govoriti u Skupštini.

"Kao vlada trudićemo se u kontinuitetu da se držimo finansijske discipline koja je uvedena, ali i lično ću se posvetiti pronalaženju rasta u nekim oblastima u kojima do sada rast u Srbiji nije bio prepoznat, kao što su digitalizacija, ponovno pozicioniranju Srbije kao fantastične destinacije za filmsku industriju, gejming i kreativnu industriju. Srbija ima veliki potencijal ali on nije prepoznat", kazala je Brnabić.

Mandatarka je kazala da je cilj da se privredni rast Srbije kreće ka 3,5 odsto, pa 5 odsto, i da sve bude održivo.

Kazala je da joj je čast da joj je predsednik ponudio da bude manatar za sastrav buduće vlade i na čelu te vlade.

"Nema veće časti da budete predsednik Vlade", podvukla je ona.

Brnabić je naglasila da će vlada i u spoljnoj politici imati kontinuitet sa dosadašnom spoljnom politikom, što podrazumeva približavanje EU, dobre odnose sa Rusijom, UAE i Kinom i očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije. Ona je rekla da će vlada uvek i na prvom mestu štititi interes Republike Srbije i istakla da je u ovom trenutku interes Srbije EU.

"Kina nas je stavila u centar globalnog projekta za koji je ceo svet zainteresovan. Na dan inauguracije pričala sam sa pet investitora iz Kine koji su rekli da je Srbija važna za taj projekat", rekla je ona.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, ona je kazala da Srbija neće menjati svoj stav.

"Zakletva koju smo položili važi i danas - čuvaćemo suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje", rekla je Brnabić.

Ona je dodala i da će Srbija nastaviti da održava i unapređuje odnose i sa zemljama BRIKS-a koje su takođe važne, a sa kojima odnosi nisu dovoljno iskorišćeni.

Brnabić je rekla da od prethodne vlade koju je vodio Aleksandar Vučić nasleđuje punu kasu, kao i sređene i stabilne javne finansije i poručila da će biti hrabra i nastaviti da sprovodi mere koje će dalje osigurati budućnost i razvoj Srbije bez obzira da li će one biti popularne.

"Apsolutno ću biti hrabra i nastaviti sa nepopupranim merama kada su u pitanju finansijska stabilnost i kada je u pitanju budućnost Srbije", rekla je Brnabić.

Ona smatra da je unekoliko očekuje lakši deo posla jer je novu vladu dočekala mnogo bolja i stabilnija finansijska i ekonomska situacija , za razliku od prethodne vlade koju je dočekala zemlja blizu bankrota.

"Ostavljena je puna kasa, stabilnost i sigurnost, disciplina, i tu stabilnost obezbedićemo i dalje", poručila je Brnabić.

Mandatarka je rekla da građani mogu da očekuju i dalje povećanje plata i penzija naravno u skladu sa budžetom i bez njegovog ugrožavanja ili na uštrb nastavka smanjenja javnog duga.

Kako je rekla, u 2018. i 2019. građani će videti u većoj meri efekte tih mera a koje će se ogledati u većem broju radnih mesta, investicijama, povećanju kupovne moći...

Brnabić je istakla da od vlade koju će voditi očekuje, kao i do sada, red, rad, disciplinu i pre svega timski rad, ukazujući da je dobila autoritet od čoveka koji je direktno osvojio podršku 56 odsto građana Srbije.

Ona je rekla da je proteklih par dana čula mnogo kritika, podsetivši da je kritike čula i kada je ulazila u vladu.

"Znali smo da će tih kritika biti, bile su kritike da sam fikus, ikebana, Mirko Cvetković, i čula sam i... idemo dalje", poručila je Brnabić.

Ona je kazala da očekuje fantastičnu saradnju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je, kako je rekla, imala fantastičnu saradnju dok je bila u vladi.

"Sve što sam čula pre i kada sam ušla u Vladu nije istina. On je mene pustio da vodim ministarstvo kako najbolje znam i umem. Dao mi je pored toga savet za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije koje je ogromna šansa. Nikada nije pitao šta radim. Jedino što je govorio jeste ajde brže, jel ne može brže, trebaju nam rezultati brzo. Zbog toga sam prihvatila poziv", podvukla je mandatarka.

Ona je istakla da je jedan od mitova da je Vučić "mikromenadžer".

"Ako mislite da on može u svim ministarstvima da kaže šta treba i ko da radi, to je nemoguće. On traži odgovornost, a to ću i ja ako budem premijer", najavila je Brnabić.

Ona je istakla da se neće mešati u resore, ako nisu strateški važni za Srbiju i obuhvataju više resora, ali da će pratiti dokle se stiglo.

"Mislim da će najteže biti da imamo timski duh. Na prvoj sednici ću tražiti da imamo timski rad. Ja nemam autoritet kao Vučić, a nisam ga ni zaslužila. Nisam izašla na izbore, nemam svoju stranku, nisam dobila skoro 56 odsto glasova. Meni je autoritet dat od nekog ko je dobio 56 odsto podrške direktno od građana", objasnila je Brnabić.

Rekla je da će od svojih ministara tražiti apsolutno da poštuju funkciju predsednika Vlade, da rade i odlučuju kao tim.

"Ja ću kao premijer seći gde treba, i svakako uvek stajati iza odluka Vlade i braniću ih kakve god kritike bile", podvukla je ona.

Brnabić je naglasila da je koordinacija između predsednika i premijera Srbije najbolja stvar za Srbiju.

Prema njenim rečima, kada se ne bi konsultovala sa predsednikom Srbije, koji je bio predsednik Vlade prethodne tri godine, trebalo bi je kritikovati.

"To je kontinuitet i u tom kontinuitetu to je neophodno. Kao što je potrebno da imam dobru saradnju sa predsednicima Privrednom komorom Srbije, Stalnom konferencijom gradova i opština i svima koji treba da povuku Srbiju da ide napred", rekla je Brnabić.

Kako je kazala, svaki vid saradnje je dobar.

"Kada imate tim, koji posvećeno radi na boljitku Srbije, ne postoji nista bolje za Srbiju. Mislim da je pametno da imate saradnju sa prethodnikom jer je to kontinuitet, bilo bi glupo to ne raditi", rekla je ona napominjući da ne bi bilo u redu da nije razgovarala sa svojom prethodnicom Kori Udovički kada je došla na čelo Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Brnabić je rekla da pozitivni članci koji stižu iz sveta, komentari o tome što joj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poverio mandat za formiranje vlade, jesu odlični za Srbiju ali ne samo u smislu promocije već i što pokazuju da Srbija nije homofobična zemlja.

Kako je rekla, naravno da ima incidenata ali građanima Srbije je uglavnom svejedno kakva je čija seksualna orijentacija ili to da li ste muškarac ili žena, već da li ste dobar čovek i da li umete da radite svoj posao.

"I u svemu tome je nebitno da li ste LGBT ili žena", rekla je ona.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva