:

:

TV Most

clock

Avgust 23, 2017   12:05

0

118

Brnabić: Bolje stanje u prosveti 2018.

Ona je navela da je u poslednje dve godine prosveta vraćena na svoj raniji nivo i poručila da su digitalizacija i bolje obrazovanje dva osnovna priroteta Vlade te da bez toga nema Srbije 21. veka niti razvoja kakav nama treba.

Prethodna vlada je, kaže ostavila fiskalnu konsolidaciju i dobar budžet, pa sadašnja Vlada ima priliku da se ne bavi teškim ekonomskim merama, već mora samo da ih održi, a može da se posveti tome da gradi rast.

"“Toga nema bez obrazovanja. Zbog toga je ovaj program uspostavljen"”, rekla je Brnabićeva.

Ona se zahvalila direktorima koji učestvuju u prvoj fazi pilot projekta i najavila da će po fazama biti uvodeno još noviteta.

"“Čini se da smo puno uradili na modernijem obrazovanju. Prvo je materijalni položaj, tu imamo uzlazni trend", rekla je predsednica vlade i poručila da je finansijsko stanje i dalje dosta loše za prosvetu, ali i zdravstvo i pravosuđe.

Ona kaže da je u 2016. i 2017. godini dosta urađeno za prosvetu, da to i dalje to nije dovoljno, ali je trend koji pokazuje da je opredljenje vlade bolja situacija u prosveti.

Prezentaciji projekta koji bi od 1. septembra trebalo da zaživi, prisustvovao je i minustar prosvete Mladen Šarčević koji se zahvalio predsednici vlade na posvećenosti projektu i rekao kako su oni i pre nego što je ona postala premijerka, hteli da podignu prosvetu na viši nivo.

"Prosveta je dobila puno zadataka a esDnevnik je jedan od njih", poručio je Šarčević.

On kaže kako u ovoj oblasti tek treba da se urade velike stvari, ali je optimističan.

Školovanje i programi su nešto na čemu će se raditi intezivno.
On je najavio da će se raditi i na tome da se proširuju razredi za nadarene đake u oblasti informatike.

"Povećavaju se i kvote na univerzitetima i Srbija će biti velika digitalna sila", istakao je on.

Pilot projekat eProsveta i servis esDnevnik, strateški je projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Vlade Srbije, koji ima za cilj podizanje nivoa digitalne zrelosti škola i uspešnu digitalnu transformaciju obrazovanja koja će učenicima, nastavnicima i roditeljima omogućiti brže dolaženje do informacija i zamenu dosadašnjeg papirnog oblika vođenja evidencije.

Prvi servis eProsvete je esDnevnik - nacionalna platforma za digitalno vođenje evidencije, analizu i izveštavanje o rezultatima i napredovanju učenika, kao i za usaglašavanje nastavnog plana i programa u svim školama.

On smanjuje mogućnost greške i subjektivnosti u ocenjivanju znanja učenika i pruža kompletni uvid u napredak učenika, rad profesora i škola.

Kako bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju nastavnici mogu da vide samo ocene iz svog, ali ne i iz drugih predmeta.

Elektronski dnevnik štedi vreme potrebno za evidenciju, na jednu četvrtinu u odnosu na vreme potrebno za evidenciju u papirnom dnevniku.

Roditelji mogu u svakom trenutku da pristupe podacima iz dnevnika i to samo za svoje dete a esDnevnik ima najviši nivo zaštite podataka, koji se čuvaju na serveru u Srbiji. Obezbeđeni su i dvadesetčetvoročasovni fizički nadzor sistema, korisnička podrška i sistem obuka i pomoći korisnicima.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva