:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

April 30, 2018   12:05

0

216

Brnabić: Ako se rast nastavi, veće plate i penzije do kraja godine

Sindikati su tradicionalno za Prvi maj najavili protestne šetnje, zahtevaju veće plate i da mladi ostanu u zemlji. Ti zahtevi sindikata su i neki od najvažnijih ciljeva Vlade, rekla je u intervjuu za RTS premijerka Ana Brnabić.

"Što se tiče plata, jedino što možemo da uradimo po principima tržišne ekonomije je da nastavimo da i dalje uspešno dovodimo strane investicije i da olakšamo poslovanje, odnosno pravni okvir našim investitorima, pre svega preduzetnicima u malim i srednjim preduzećima", rekla je premijerka.

Odliv mozgova je, ističe, i njen prioritet. Smatra da ne odlazi više ljudi nego ranije.

"Mi paušalno pričamo o tome koliko mladih ih ide u odnosu na to koliko ih je išlo ranije. Kao Vlada možemo da stvaramo uslove da oni ostaju u Srbiji", navela je Brnabićeva.

U prvom kvartalu ove godine zabeležen je rast privrede od 4,5 odsto. To znači da više proizvodimo, da će biti više radnih mesta, da je pred građanima bolja perspektiva, kao i veće plate i penzije, tvrdi predsednica Vlade.

"Sve procene su dobre. Rekli smo da ako budemo imali suficit u budžetu i ako ostane fiskalna disciplina, a imamo šest milijardi suficita, i ako se nastavi rast BDP-a, imaćemo uslove za povećanje plata i penzija. I jedno i drugo raste bolje nego što smo predviđali", rekla je Brnabićeva.

Na pitanje da li se zna kada će doći do tog povećanja i koliko će biti, premijerka je rekla da ne želi da spekuliše.

"Ako sve bude išlo dobro, do kraja godine biće rast plata i penzije. Rast od BDP-a od 4,5 odsto je najveći u poslednjih deset godina. Planirali smo rast od 3,9 odsto, ovo je mnogo, mnogo bolje", istakla je predsednica Vlade Srbije.

Ukazala je da je taj rast dovoljan da se pomerimo sa začelja u regionu kada je reč o BDP-u.

"Dovoljan je, ali nema opuštanja, planirali smo ogromna javna ulaganja i investicije, 128 milijardi dinara. Pre smo imali problem sa izvršenjem budžeta, a ove godine je u skladu sa planiranjem", rekla je premijerka.

Kaže da su neki resori bolje, a drugi neodgovornije sprovodili planove. "Mi na savetu za rast BDP-a to usklađujemo. Potrošnja je za dva odsto bolja od planiranog, nama kapitalne investicije idu dobro, građevina je sa 25 odsto to jako povukla, poljoprivreda, rudarstvo, energetika su dobri, odlična je industrija i prerađivačka industrija", navela je predsednica Vlade.

Loša strana je što spoljnotrgovinski deficit raste, ali je dobro što raste zbog uvoza mašina i usluga građevinske industrije. "To pokazuje da oni strani investitori koje smo doveli uvoze mašine i mi se nadamo da će se to izbalansirati izvozom dobara i usluga", objasnila je premijerka.

Sredinom maja, delegacija MMF-a dolazi u Srbiju. "Očekujem da potpišemo aranžman koji će se isto tako sada više bazirati na rastu privrede i mi kao ciljeve aranžmana imamo nova radna mesta i mnogo brži rast prihoda", zaključila je premijerka Ana Brnabić.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva