:

:

TV Most

clock

Maj 12, 2017   12:05

0

152

Brnabić: Akademija pravi drugačiju javnu upravu

Prema smernicama Ministarstva državne uprave dobar državni službenik treba svakog dana sebi da postavlja pitanje: "Šta sam danas učinio za građane", da obavlja posao savesno i radi u najboljem interesu države i građana, da poštuje pravila i služi za primer svojim kolegama, kreira dobre odnose sa njima, trudi se da bude informisan i deli informacije koje su od značaja za rad, odnosi se domaćinski prema instituciji u kojoj radi, rukovodi ljudima i imovinom efektivno i efikasno.

"Ogroman trud uložen je u ovo, ja sam danas jako srećna što smo završili Nacrt tog veoma važnog zakona. Ako uspemo, akademija će napraviti potpuno drugačiju javnu upravu.

Dobićemo službenika koji je efikasniji, ljubazniji, mnogo je bolje upućen u sve zakonske odredbe i regulative", rekla je nakon javne rasprave resorna ministarka Ana Brnabić.

Kako ističe, tom akademijom, naša zemlja dobiće i sistem u kome novi zakoni mogu mnogo brže da budu implementirani, jer će akademija na mnogo širem opsegu obučavati sve službenike republičke uprave, kao i sve službenike na lokalu.

Nacrt zakona o nacionalnoj akademiji, ukazuje Brnabić, spreman je da ide u proceduru u vladu na mišljenje i nakon toga na usvajanje u skupštinu, a Akademija će, kaže ministarka, biti posebna institucija koja će imati svoje sedište i koja treba da počne da radi u drugoj polovini 2018. godine.

Brnabić navodi i da je akademija integralni deo reforma javne uprave, zbog čega se duže radilo na nacrtu zakona, jer, kako navodi, bilo je potrebno odgovoriti na nekoliko važnih pitanja.

"Odlučeno je da akademija bude posebna organizacija, čime se osigurava i njena nezavisnost i kontinuitet, ali će biti pod nadzorom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a od ključne važnosti i najveća novina je što će obuhvatati i lokalnu samoupravu", rekla je Brnabić.

Kako kaže, do sada je republički nivo i 'imao neku podršku', kroz službu za upravljanje kadrovima vlade Srbije, koja se bavila ljudskim resursima, dok, lokalne samouprave, do sada nikada nisu imale sistemsku podršku u smislu obrazovanja, kontinuirane edukacije i sada, prvi put, kroz akademiju, postojaće sistem koji se bavi edukacijom lokalnih samouprava.

Takođe, Brnabić kaže i da je odlučeno da akademija bude otvorena i za komercijalne kurseve, te, ukoliko neko ne radi u organima državne uprave, ali iz bilo kog razloga ima želju da uči o tome kako se vodi lokalna samouprava, ili kako treba raditi u državnoj upravi, može da uplati kurseve na akademiji i da je pohađa.

"U nekoj budućnosti, nadam se društvu u kome ćemo imati i političke stranke koje će želeti da edukuju kadrove za vođenje lokalnih samouprava, pa će investirati u te kadrove i onda pred svoje birače izaći sa ljudima koji su već prošli obuku i gotovo su spremni za vođenje institucija u okviru državne uprave, ili lokalne samouprave", rekla je ministarka.

Dodala je da akademija nije njena ideja, već da se o tome u Srbiji govori više od 15 godina, a to je, podvlači, bio i jedan od prioriteta u ekspozeu premijera Vučića, da se Nacionalna akademija konačno, posle svih razgovora, planiranja tokom prethodnih decenija otvori u prvoj polovini mandata ove vlade.

"Tako da, od kada sam ja preuzela dužnost ministra, intenzivno smo krenuli da radimo na nacrtu zakona, trajalo je duže nego što sam očekivala, ali to je zato što je akademija institucija koja treba da odigra centralnu ulogu u daljem usavršavanju i profesionalizaciji javne uprave", zaključila je Brnabić.

Od zabrane zapošljavanja 2013. godine do danas iz javne uprave otišlo je 38.000 ljudi, dodala je ona.

Veliki administrativni teret za svaki devizni priliv koji stiže građanima ili privrednim subjektima bila je izjava za koju se svaki put moralo ići u banku, a sada će to sve to trajnim nalogom ići automatski za sve iznose do hiljadu evra, kaže ministarka.

"To se odnosi najviše na IT sektor, ali i na privredu, na sve 'frilensere', na sve građane Srbije, koji imaju prilive koji dolaze po jednoj šifri, a stalni su i do 1.000 evra su. Date jedan trajni nalog i ne morate da idete u banku svaki put", rekla je ministarka za lokalnu upravu novinarima.

Smatra se, naime, da sume do 1.000 evra čine čak 80 odsto priliva u IT sektora, navela je Brnabić i dodala da su ukupni prilivi do 1.000 evra oko 44 odsto, ocenivši da to jako puno pomaže IT sektoru, u smislu smanjenja administrativnih barijera.

"Ukoliko imate prilive iz inostranstva po jednom osnovu, poput recimo IT, po toj istoj šifri možete da odete u svoju banku i date trajni nalog po kome će svi devizni prilivi po toj šifri, sume do 1.000 evra, ići automatski, tako da ćemo mi time potpuno ukinuti sve administrativne barijere koje se tiču deviznih priliva. To je bila jedna od stvari na koje su nam ukazale IT firme", objasnila je ministarka.

Istakla je da je njeno Ministarstvo, kao i vladin savet za informacione tehnologije, poslednjih nekoliko meseci radilo na tome zajedno sa Narodnom bankom Srbije, kojoj je zahvalila na "stvarno velikoj saradnji", dodajući da joj je drago što u partnerima poput NBS, te industrije, postoji potpuni konsenzus da je došlo vreme da se radi zajedno i da se rešavaju takvi problemi.

Zaključila je da će to ojačati IT sektor, za koji se, navela je, svakako očekuje da bude jedna od okosnica ekonomskog razvoja Srbije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva