:

:

TV Most

clock

Avgust 23, 2016   14:46

0

201

Brkljač: Reč je o krivičnom delu terorizma

Policija Kosova saopštila je jutros da je u konsultaciji sa nadležnim tužiocem preduzela sve neophodne policijske radnje da istraži mesto događaja sinoćnjeg napada na Radio Televiziju Kosova (RTK). Slučaj je okarakterisan kao “izazivanje opšte opasnosti”.

Međutim, reagujući na ovu vest, objavljenu na sajtu RTK, jedan od najpoznatijih srpskih advokata na Kosovu i specijalista za krivično pravo Miodrag Brkljač kaže za RTV Puls da je pravna kvalifikacija dela određena pogrešno, jer je, po njemu, reč o krivičnom delu terorizma.

“Da li je učinjeno krivično delo terorizma ili neko blaže krivično delo, ne meri se jačinom eksplozije koja se dogodila, nego se meri po motivima za akciju koja je preduzeta. Ako se već pojavila neka organizacija koja je preuzela odgovornost za eksploziju u RTK i koja je javno iskazala koji su ciljevi bacanja te eksplozivne naprave, onda je, po meni, tu mnogo bliže krivično delo terorizma i oko toga ne bi trebalo mnogo razgovarati”, izjavio je advokat Brkljač u telefonskoj izjavi za Vesti RTV Puls.

Takozvana organizacija Rugovci preuzela je odgovornost za napad na RTK. Razlog za to, kako navodi ova organizacija, je demarkacija, objavljeno je na sajtu RTK2.

U članu 135 Krivičnog zakona Kosova piše da “terorizam, teroristički akt ili teroristički napad - znači izvršenje jednog ili više nabrojanih krivičnih dela sa namerom da se ozbiljno zaplaši stanovništvo, da se natera javno telo, vlada ili međunarodna organizacija da izvrši ili da se uzdrži od činjenja nekog dela, ili da se ozbiljno destabilizuju ili unište najbitnije političke, ustavne, ekonomske ili socijalne strukture Republike Kosovo, druge države ili međunarodne organizacije”.

U sledećem članu 136 se navodi “da svako lice koje izvrši teroristički akt kazniće se kaznom zatvora u trajanju od najmanje pet (5) godina”, dok je za izazivanje opšte opasnosti predviđena kazna zatvora od šest meseci do maksimalno pet godina.

Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva