:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2017   12:05

0

131

Britanski institut: Novi korejski rat je stvarna mogućnost

Zamenik generalnog direktora tog instituta Malkolm ÄŒalmers je naveo da je novi korejski rat "stvarna mogućnost", delimično zbog činjenice da je Donald Tramp "hirovit i impulsivan".

"Ako počne rat, predsednik (Tramp) će u roku od sat vremena telefonom zvati Dauning strit 10 tražeći podršku. Britanska premijerka će onda imati samo nekoliko sati, najviše, da se izjasni o nečemu što bi bio jedan od najvećih strateških šokova posle Hladnog rata", naveo je ÄŒalmers, prenosi Independent.

Ističe i da bi, kao blizak saveznik SAD, Britanija najverovatnije morala da pruži pomoć u sukobu na Korejskom poluostrvu, gde se trenutno nalazi oko 35.000 američkih vojnika.

"Na Korejskom poluostrvu stvara se opasni miks severnokorejskog tehnološkog napretka –nedavno je lansirana nova interkontinentalna raketa – i Trampove hirovite i impulsivne osobine", napisao je ÄŒalmers.

Smatra da je najbolja podrška koju bi Britanija trebalo da pruži u ovom scenariju diplomatska podrška, uz pregovore sa ciljem suzbijanja širenja konflikta i obezbeđivanja da i SAD i Kina budu srećne sa mirovnim sporazumom.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva