:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2017   12:05

0

120

Britanci se predomislili, žele novi referndum?

Prema najnovijim rezultataima anketa, 53 odsto građana sada bi podržalo glasanje o tome da li da prihvate konačne uslove dogovora o Bregzitu, dok je 47 odsto protiv, piše britanski dnevnik Independent.

Na isto pitanje postavljeno u aprilu, većina građana od 54 procenata bila je protiv drugog referenduma.

Najnoviji rezultati analize javnog mnjenja pokazali su da je u porastu broj onih koji su protiv "tvrdog Bregzita".

Samo 35 odsto građana složilo se stavom Tereze Mej da je "bolje ne postići dogovor, nego postići loš dogovor" u pregovorima sa EU, pokazalo je istraživanje Mejl on sandej.

Oko 69 odsto ljudi bilo je protiv izlaska Velike Britanije iz carinske unije.

U međuvremenu, još jedna analiza pokazala je da pristalice Laburističke partije u velikoj meri podržavaju najmekšu varijantu Bregzita, piše Independent.

Velikoj Britaniji je potrebno da Bregzit protekne glatko kako bi se podržala radna mesta i investicije obezbeđivanjem novih carinskih ugovora sa Evropskom unijom, izjavio je ranije danas britanski ministar finansija Filip Hamond.

Bregzit znači da će Britanija napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju EU, kaže on i dodaje da želi razlaz koji ne bi ugrozio radna mesta i investicije, prenosi Rojters.

Hamond je u intervjuu za Bi-Bi-Si rekao da bi takav Bregzit značio da se glatko izađe iz aktuelne carinske unije ka novom dogovoru u budućnosti koji će nastaviti da omogućuje protok britanske robe ne samo bez carina, već i bez odlaganja i procedura.

Britanski opozicioni laburisti saopštili su da je britanska premijerka Tereza Mej nakon izborne kocke, ostala bez autoriteta uoči formalnih pregovora o Bregzitu.

Istovremeno, laburistički portparol za Bregzit Keir Starmer izjavio je za Bi-Bi-Si da je to Britaniju dovelo u najgori mogući položaj pred početak razgovora sa Evropskom unijom, preneo je Rojters.

Evropska unija i britanska vlada sutra počinju pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU, a prema diplomatskim izvorima, tokom prve runde pregovora fokus će biti na pitanjima vezanim za prava građana, finansijski dogovor, Severnu Irsku i druga pitanja, objavio je portal Politiko.

Britanski sekretarijat za Bregzit saopštio je prethodno da se očekuje da će obe faze pregovora biti usklađene, a da će se najviše razgovarati o pitanjima vezanim za sam izlazak Britanije iz EU i njenim finansijskim obavezama.

Dejvid Dejvis, državni sekretar za izlazak iz Evropske unije i Mišel Barnije, glavni pregovarač Evropske komisije, dogovorili su se o pokretanju pregovora o ÄŒlanu 50 (Lisabonskog sporazuma EU) 19. juna, saopštila je prošle nedelje britanska vlada.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva