:

:

TV Most

clock

April 23, 2015   12:05

0

190

Brisel i Moskva osudili napad na karaulu u Gošincu

Brisel je od svih političkih subjekata u Makedoniji zatražio da se ponašaju odgovorno i da rade na smirivanju stanja.

Kako su preneli makedonski mediji, iz Brisela je poručeno da, zbog ozbiljnosti stanja, vlasti Makedonije i Kosova treba da održe sastanak na najvišem nivou i da dogovore tesnu saradnju u borbi protiv ilegalnih prelazaka granice.

"Zabrinuti smo zbog nasilnog incidenta na policijsku stanicu u selu Gošince Opština Lipkovo. Od suštinskog je značaja je da se to rešava an odgovoran način. Očekujemo da vlasti i političke partije ulože maksimalne napore kako bi se izbeglo povećanje političkih ili međuetničkih tenzija", rekla je Anka Paduraari iz preš službe komesara za dobrosusedske odnose i pregovore Johanesa Hana.

ÄŒetrdeset naoružanih maskiranh osoba duže od deset sati držalo je pod opsadom karaulu u selu Gošinci, gde su bila četiri policajca koje su tukli i maltretirali.

MUP je saopštio da su oni bili obučeni u uniforme OVK, da su govorili lošim makedonskim jezikom, te da su poručili da žele svoju državu.

Pretpostavlja se da je reč o Albancima koji su tu došli s Kosova, ali zvanične ptvrde o tome nema ni tri dana posle napada.

Napad na karaulu u selu Gošince osudilo je i rusko Ministarstvo spoljnih poslova istakavši da to govori o kontinuiranim etničkim napetostima u regionu.

Kako je prenela agencija RIA Novosti u saopštenju tog resora je rečeno da na situaciju pre svega utiče "ozbiljan neostatak vladaine prava i bezbednosti na Kosovu, što predstavlja očiglednu posledicu nerešavanja kosovskog problema u celini".

"Ne mogu se ignorisati sve češće velikoalbanske parole u regionu", ukazuju iz tog ministarstva.

"Smatramo da će napori vlasti u Makedoniji za uspostavljanje reda dobiti neophodnu međunarodnu podršku", stoji u saopštenju i dodaje da Moskva vest o napadu na makedonsku karaulu Gošince od grupe naoružanih osoba primila sa dubokom zabrinutošću.

Priština je, međuitm, negirala bilo kakvu vezu sa pomenutim napadom, a današnji prištinski dnevnik Bota Sot piše da nije ni prvi ni poslednji put da makedonska politika, posebno ona premijera Nikole Gruevskog, poslednjih godina pokušava da se približi Ruskoj Federaciji daleko više nego što je potrebno.

Ukoliko se samo analizira reagovanje Ministarstva za spoljne poslove na političku situaciju u Makedoniji, može se uočiti da je glavna zabrinutost Rusa vezana za teritorijalna pitanja.

"Oni se trude da okrive Kosovo i da ga okarakterišu kao izvor svih sukoba i kao zemlju u kojoj nema vladavine zakona i da sve opasnosti navodno odatle dolaze", navodi ovaj prištinski dnevnik i dodaje, iako nije poznato ko se krije za napada na Gušince - Makedonija, Srbija i Rusija smatraju da je krivac Kosovo.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva