:

:

TV Most

clock

April 08, 2015   12:05

0

280

Brezovica između srpskih i albanskih interesa

Planom je najpre bilo predviđeno da na Brezovici bude izgrađen novi ski-centar a da se postojeći obnovi. Novi ski-centar se sada ne spominje, a u starom bi francuska kompanija porušila sve. Predvidela je i eksproprijaciju nekoliko hiljada hektara privatnog zemljišta.

ÄŒlan međuministarske grupe Ljubomir Marić kaže da su postigli da je iz eksproprijacije isključeno skoro 95 odsto privatnog zemljišta, koje nije predmet gradnje ski-centra.

"O preostalih pet odsto zemljišta će odlučivati lokalna samouprava, što je vrlo značajno za nas", kaže Marić.

Žitelji opštine Štrpce u 18 sela i u 70 odsto srpske nacionalnosti, decenijama su svoju egzistenciju vezivali za ski-centar. Zaposleni strahuju od rušenja svega što su izgradili, iako je dosta toga zapušteno.

Direktor Ski-centra "Brezovica" Slađan Nikolčević rekao je da su preko ski-centra pokrenuli jednu peticiju i da su već prikupili dve hiljade potpisa.

"Narod Sirinićke župe se protivi izgradnji ski-centra, a jedina osoba koja može da stopira ovako loš master plan jeste gradonačelnik Bratislav Nikolić", rekao je Nikolčević.

Sa ponuđenim master planom za obnovu postojećeg ski-centra ne slažu se ni predstavnici Srba u međuministarskoj grupi i traže da bude usaglašen sa lokalnom samoupravom.

"To je ono što investitor duguje kao obavezu, a ono što je otvoreno pitanje je pitanje postojećih objekata ski-centra Brezovica", rekao je Marić.

A u njih ove godine je novac uložila vlada Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Renoviran je hotel, aktivirane dve žičare. Radnici su primili plate.

O odlukama međuministarske grupe o Ski-centru "Brezovica", sledeće nedelje će raspravljati odbornici skupštine opštine Štrpce.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva