:

:

TV Most

Foto: rtv.rs

clock

Januar 14, 2017   12:05

0

148

Brešković: Kulturna dobra Narodnog muzeja dobro se čuvaju

"U saglasnosti sa Ministarstvom kulture deo kulturnih dobara Narodnog muzeja ostao je u samoj zgradi za vreme rekonstrukcije dok je značajan broj artefakata prenet u trezor Narodne banke Srbije", kaže Brešković.

Ona je precizirala da stručne ekipe kustosa i konzervatora obilaze kulturna dobra koja su ostala u Narodnom muzeju, ali i sve artefakte koji su prebačeni u trezor Narodne banke Srbije.

"Operativni direktor Narodnog muzeja Gordana Grabež predvodi tim stručnjaka koji se brine o našim kulturnim dobrima. Grabež dnevno formira timove sastavljene od kustosa i konzervatora koji obilaze artefakte u muzeju i Narodnoj banci Srbije. Oni se staraju o kontroli uslova u privremenim depoima zbog osetljivosti materjala od kojih su sačinjena ta kulturna dobra. Brinu se o temperaturi i vlažnosti na mestima gde su trenutno smeštena vredna dela iz zbirke Narodnog muzeja. Poštujemo profesionalne norme mikroklimatskih uslova za skladištenje umetnina", kazala je Borić Brešković.

Prema njenim rečima, do kraja protekle 2016. godine završena je trećina predviđenih radova na poslovima rekonstrukcije i sanacije Narodnog muzeja u Beogradu.

"Do sredine ove godine biće završeno preostale dve trećine rekonstrukcije Narodnog muzeja. Cela vertikala muzeja biće gotova početkom leta 2017. godine. Krov muzeja je već u potpunosti rekonstruisan", kaže Borić Breškovic i podseća da "su još 2015. godine u potpunosti završeni radovi na fasadi muzeja".

Za nju je potpuna neistina često u javnosti upotrebljavana konstatacija "Muzej ne radi od 2003. godine".

Istina je da stalna postavka Narodnog muzeja nije bila dostupna javnosti od 2003. godine, kaže ona, ali ističe da je Narodni muzej u tom periodu organizovao povremene izložbe koje su se održavale kako u zgradi Narodnog muzeja, tako i u različitim gradovima Srbije i u inostranstvu.

"Samo u 2015. godini organizovali smo 35 izložbi. Podsećam i na 2013. godinu kada smo imali izložbu posvećenu rimskom caru Konstantinu", kazala je Borić Brešković.

Ona za leto ove godine najavljuje izložbu posvećenu delima francuskog impresioniste Edgara Dega.

"Postigli smo dogovor Srpskom akademijom nauka i umetnosti da u njenoj galeriji u toku leta otvorimo izložbu dela Edgara Dega", kazala je Borić Brešković.

Izvor: RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva