:

:

TV Most

clock

Oktobar 04, 2017   12:05

0

201

Brazilci i Švajcarci hoće "Galeniku"

Na današnjem otvaranju, pregledana je dokumentacija o identifikaciji ponuđača i ona kojom se dokazuje ispunjenost kvalifikacionih kriterijuma, rečeno je u saopštenju.

Komisija za sprovođenje postupka proverava dostavljenu dokumentaciju, nakon čega će predložiti ministarstvu privrede da odobri dostavljene prijave, odnosno da odobri dodatan rok za dopunu dokumentacije.

Otvaranje koverti koje sadrže podatke o finansijskoj ponudi uslediće tek kada se utvrdi da je dokumentacija dostavljena u okviru koverta "podaci o ponuđaču" u potpunosti u skladu sa pravilima postupka.

U ovom trenutku nije moguće odrediti tačan datum otvaranja finansijske ponude, međutim očekuje se da isto bude održano u drugoj polovini oktobra.

Interesantno je da je brazilska kompanija učestvovala i na prošlogodišnjem tenderu za prodaju 25 odsto udela fabrike lekova, međutim tada ovaj ponuđač nije dao ponudu u skladu s tenderskim zahtevima, već je brazilska kompanija dala ponudu da kupi više od 25 odsto u "Galenici", piše list Politika.

"EMS S.A." je najveća farmaceutska kompanija u Brazilu, osnovana 50-ih godina prošlog veka, a prisutna je u više od 30 zemalja.

"Amicus", deo najvećeg švajcarskog investicionog fonda HBM, je za tamošnje medije potvrdila da je zainteresovana za "Galeniku".

"Bila bi urađena transformacija 'Galenike' u savremeni centar za proizvodnju iz koga bi se snabdevala tržišta u drugim državama u kojima 'Amicus' posluje. Naša namera nije da kupimo 'Galeniku', preuzmemo brendove, nekretnine prodamo, a trenutnu proizvodnju koju 'Galenika' ima prebacimo u fabrike na drugim lokacijama. Naprotiv, imamo potpuno drugačiju strategiju da kupimo i da gradimo", rekao je izvršni direktor HBM-a Andreas Viki.

Podsetio je da je HBM investirao milijardu evra u više od 40 farmaceutskih kompanija, što bi u slučaju kupovine "Galenici" omogućilo pristup licencama za savremene proizvode, koji mogu biti deo zajedničke platforme "Amikusa" i "Galenike" za celu centralnu i istočnu Evropu, piše "Politika".

Sadašnji vlasnici "Amikusa" bili su osnivači i "Farma svisa", koji već dugo posluje kod nas i ima svoju fabriku u Srbiji. Ta kompanija je od 2011. godine u vlasništvu "Valeanta", ali pod imenom "Farma svis" i dalje posluje u Srbiji i drugi je po veličini proizvođač lekova sa prihodom od 8,3 milijarde dinara.

Tenderska komisija danas treba da otvori ponude i proveri da li ovde dve firme ispunjavaju uslove iz tendera.

Država je tražila da ponudu može da da samo farmaceutska kompanija čiji je godišnji promet najmanje 300 miliona evra.

Za "Galeniku" država traži najmanje 25 miliona evra, koji bi otišli na otplaćivanje duga bankama.

Istovremeno sa tenderom, u fabrici traje i program dobrovoljnog prijavljivanja za odlazak, kako bi se broj zaposlenih smanjio sa 1.400 na 700 do 900, koliko se procenjuje da će novom vlasniku biti potrebno i koji će pristati upravo na taj broj.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva