:

:

TV Most

clock

April 18, 2017   12:05

0

120

Bratislava, protesti zbog korupcije

Učesnici današnjih demonstracija u Bratislavi, jednih od najvećih otkako je Fico preuzeo dužnost premijera 2012, oštro su kritikovali Kalinaka, koji se odupire pritisku da podnese ostavku zbog svojih poslovnih veza sa preduzetnikom Ladislasom Basternakom, prenosi Rojters.

Kalinak je rekao da je otkupio 17 odsto udela u jednoj od kompanija u Basternakovom vlasništvu, a obojica poriču da su počinili bilo kakav prestup.

Kritičari tvrde da Kalinakov ostanak na mestu ministra unutrašnjih poslova sprečava nezavisnu istragu o optužbama protiv Basternaka za utaju poreza, dok i sam Fico stanuje u iznajmljenom stanu čiji je vlasnik Basternak u centru Bratislave.

Demonstranti su danas zatražili i objavljivanje rezultata istrage o vezama između vodećih političara desnog centra i biznismena koje su prvi put otkrivene 2011, a o kojima istraga još nije završena.

Zatražili su i novu istragu o zločinima koji datiraju decenijama unazad, a čiji su počinioci - nekadašnji šef tajne službe i još 12 osoba - pomilovani po odluci bivšeg premijera Vladimira Mečijara.

Slovački predsednik Andrej Kiska, Ficov protivnik, podržao je demonstrante i pozvao Kalinaka da podnese ostavku.

"Ako i dalje budemo ćutali, ništa s neće promeniti, pa zato pozivam narod da govori ako vidi da se dešava nešto što nije ispravno", rekao je Kiska ranije ove nedelje.

Slovačka ekonomija beleži rast, a životni standard Slovaka je naglo porastao otkako se ta zemlja pridružila EU 2004, ali mnogi Slovaci kažu da njihova zemlja zaostaje za zapadnom Evropom u borbi protiv korupcije, napominje britanska agencija.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva