:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2017   12:05

0

162

Brankica Janković: Neophodno uključivanje žena u sistem bezbednosti

Brankica Janković je održala set predavanja na seminaru posvećenom saradnji institucije na čijem je čelu i Narodne skupštine Srbije sa posebnim osvrtom na rad Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za kontrolu službi bezbednosti, u organizaciji misije OEBS-a u Srbiji.

Jankovićeva je kroz svoja predavanja poručila da je osim uključivanja žena u sistem bezbednosti, neophodno i uključivanje teme rodne ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije u shvatanje koncepta bezbednosti.

"Rodna ravnopravnost je jedan od najvažnijih preduslova za razvoj društva u celini, a posebno na nivou lokalnih zajednica, gde žene još nisu uključene u dovoljnoj meri u sistem bezbednosti", rekla je Jankovićeva, navodi se u saopštenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Poverenica je istakla važnost kontinuirane saradnje institucije Poverenika sa Narodnom skupštinom.

Govoreći o ulozi i radu Poverenika u sprovođenju politika rodne ravnopravnosti u institucijama sektora bezbednosti, Jankovićeva je predstavila slučajeve iz prakse i aktivnosti u vezi sa primenom novog Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije UN 1325 Žene, mir, bezbednost 2016-2020.

Na otvaranju skupa, pored poverenice, govorili su i predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović i šef Odeljenja za demokratizaciju Jan Luneberg.

Učesnici seminara bili su narodni poslanici i poslanice, članovi i članice više skupštinskih odbora, kao i predstavnici civilnog sektora.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva