:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2017   12:05

0

138

Branbićeva sa Hanom: Datum važan kao okvir, najvažnije reforme

ohanes Han je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, istakao da 2025, datum koji je u vezi pristupanja Srbije EU pomenuo predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker nije ništa zacrtano, već nešto što pokazuje snažnu posvećenost EU za region.

"Vremenski okvir je jasan i imamo plan aktivnosti koje je definisala srpska vlada, dogovore koje imaju sa nama. Važno je sprovesti sva važna pitanja, jer nije stvar u tome da izađete nama u susret i uradite šta mi želimo, već da unapređujete životni standard građana, date im mogućnost da ostanu u zemlji, a ne da budu primorani da emigriraju", poručio je evropski komesar.

Ukazao je da nije bilo nikakvih ranijih najava o prijemu do 2020, dodajući da pristupni pregovori Srbije napreduju dobrom brzinom, iako bi mogli još brže.

"Ono što je važno je kvalitet. Važniji je kvalitet od brzine. Ako se te dve stvari mogu harmonizovati onda je dobro, ali kvalitet je najvažniji", ukazao je Han.

Han je ujedno podsetio da vremenski okvir do 2025, ako se želi tada ostvariti članstvo, znači da pristupni pregovori moraju biti okončani najkasnije do 2023, jer su potrebne dve godine da se završi proces ratifikacije, a i sprovede referendum u Srbiji.

Han je istakao da je otvaranje poglavlja u pristupnim pregovorima donelo povećane investicije u Srbiji, jer su međunarodne kompanije počele da hrle u tu zemlju.

Konstatovao je da je u Srbiji aktuelno solidnija situacija u smislu pravnih uslova, predvidivosti, a da evropska perspektiva donosi građanima mogućnosti, radna mesta.

Izrazio je uverenje da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena procesu evropskih integracija.

Premijerka Srbija Ana Brnabić je rekla da se "ne obeshrabruje" tako lako i tako odgovorila na pitanje da li najavljena strategija Evropske komisije o pristupanju Srbije Uniji do 2025. obeshrabruje, imajući u vidu ranije najave da bi se to moglo dogoditi do 2020.

"Kao vlada nismo obeshrabreni datumom 2025", rekla je Brnabićeva i dodala da su evropske integracije važne pre svega zbog nas samih.

"Reforme koje dolaze kao rezultat evropskih integracija najvažnije su zbog nas samih, naših građana i privrede, a ne EU. Ljudi u EU su naši prijatelji i partneri, a sve što mi radimo danas radimo zbog nas", naglasila je Brnabićeva.

Ukazala je da bi bilo odlično da znamo datum kada će Srbija biti u EU, ali je to manje važno od toga da iskreno i suštinsko sprovodimo reforme.

Rekla je da put ka EU vidi na tri stuba - ekonomsko jačanje i reforme, reforma javne uprave i vladavina prava.

Sva ta tri stuba, kaže, doprinose boljem kvalitetu života nas samih.

"Bez obzira koje godine treba da pristupamo, ovo radimo za nas, kako bi mi kao društvo bili pravedniji, javna uprava transparentnija, i imali sve manje korupcije, imali privredu koja je dinamična, poslovno okruženje koje je stabilno i predvidivo, mogli da pružimo podršku malim i srednjim firmama, imali sudstvo koje je efikasnije", poručila je Brnabićeva.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku kaže da se struktura dijaloga Beograda i Prištine neće menjati, te da bi izmene samo komplikovale proces.

Na konferenciji za štampu posle susreta sa premijerkom Anom Brnabić, a na pitanje da li se u Briselu razmatra mogućnost uključivanja drugih država u dijalog, poput SAD ili Nemačke, rekao da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini privržena ubrzanju dijaloga.

U tom je smislu izrazio zadovoljstvo što sada postoji vlada u Prištini i ocenio kao pozitivnu stvar to što je dijalog podignut na nivo predsednika.

Poručio je, međutim, i da je veoma važno da se ono što je dogovoreno i primeni.

"Uveren sam da ćemo uskoro imati pozitivne rezultate i to ne samo nove dogovore, već i da će se stvari koje su dogovorene primeniti", ukazao je Han dodajući da u Prištini i Beograd postoje vlade koje funkcionišu i da nema više izgovora da se ne napreduje.

Takođe je Han, na pitanje zašto se EU ne oglašava u vezi s nedavnim događajima na Kosovu, rekao da je ponekad efikasnije upotrebiti "tihu diplomatiju".

"Moramo da biramo ispravne mere kako bismo postigli nešto. Sva pitanja, naravno moraju biti rešena", naglasio je Han.

Dodao je da dijalog treba da vodi ka pomirenju i izgradnji poverenja, čime će se ubuduće smanjiti nemili događaji.

Han je posebno pozdravio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, rekavši da je važno da se gleda u budućnost, a ne samo u prošlost.

"Zahvalan sam jer ta inicijativa pokazuje liderstvo i državničko ponašanje predsednika Srbije", rekao je Han.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva