:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2017   12:05

0

172

Bramerc će se žaliti na Hrvatsku


Serž Bramerc je u intervjuu za riječki Novi list potvrdio da će u redovnom izveštaju izvestiti Savet bezbednosti UN i da će, kako kaže, spomenuti da je Tužilaštvo haškog suda "vrlo nezadovoljno" činjenicom da je zaključak hrvatske vlade iz 2015. još na snazi.



Vlada bivšeg premijera Zorana Milanovića usvojila je, naime, zaključak o saradnji s BiH kod pružanja pravne pomoći u krivičnim postupcima.


Na vladinoj sednici, na kojoj je zaključak usvojen, premijer Zoran Milanović naveo je: "Dvadeset godina nakon rata i dve godine pre zaključenja rada Haškog suda, nama dolaze predmeti s političkim inkriminacijama".



"Moramo jasno staviti do znanja da po tome nećemo postupati. Nakon 20 godina, političke optužnice nećemo dopustiti", izjavio je tada Milanović, prenosi Novi list.



O tom je zaključku Bramerc prošlog petka u Zagrebu razgovarao s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.



"Rekao sam ministru da sam vrlo iznenađen da u jednoj članici EU izvršna vlast može tako drastično intervenisati u vlastito pravosuđe sprečavanjem izvršavanja određenih zahteva za pomoć iz BiH, te da se nadam da će hrvatsko pravosuđe imati dovoljno poverenja u to da će pravosuđe BiH takve slučajeve procesuirati na najbolji mogući način, pa stoga takva vrsta političkog veta nije potrebna", rekao je Bramerc u intervjuu za riječki Novi list.



Milanovićeva vlada obustavila je mogućnost istražiteljima iz BiH pristup dokumentima Hrvatskoga veća odbrane (HVO) na osnovu, kako je navedeno, "skandalozno politički ispisanih optužnica" po kojima su Hrvatska i Bosna i Hercegovina, Hrvati s HVO-om bili agresori u Bosni i Hercegovini.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva