Vesti
Brajović: Oprezno sa deklaracijama i memorandumima

13:08, 13.10.2017

|

Izvor: Tanjug

Odnosi Srbije i Crne Gore idu uzlaznom linijom, kaže predsednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović i navodi da iskustvo iz prošlosti govori da treba biti oprezan sa donošenjem deklaracija.


Upitan da prokomentariše pripremu Deklaraciju o zaštiti srpskoj jezika i identiteta Srba u regionu i da li misli da su identitet i srpski jezik ugroženi u Crnoj Gori, Brajović je rekao da u Ustavu Crne Gore i zakonima postoji definisana zaštita prava na jezik."Mislim da Crna Gora treba da bude afirmativan primer za te slučajeve. Kada ste pomenuli deklaraciju, moram da kažem da i deklaracije i memorandumi, kako imam iskustvo iz naše bliže prošlosti, ukazuju da treba biti oprezan sa njima", rekao je Brajović za RTS.Govoreći o položaju crnogorske manjine u Srbiji i srpske u Crnoj Gori, on je rekao da bi voleo da Crnogorci u Srbiji budu lojalni Srbiji, ali da ne zaborave maticu.


"Isto mislim i za građane Srbije u Crnoj Gori. Tu priču o lošem položaju mislim da plasiraju oni koji nacionalno izjašnjavanje žele da koriste za lagodno političko pozicioniranje u sistemu i ne doprinose dobrim odnosima dve države", poručio je predsednik crnogorskog parlamenta.O slučajevima poput - afera „državni udar", kaže da su kompleksni, da ne spadaju u domen zakonodavne vlasti, ali da ne misli da opterećuju odnose dve zemlje."Neophodna i veoma važna je saradnja naših pravosudnih organa. Slučaj državni udar opterećuje politiku u Crnoj Gori. Taj sudski slučaj dostupan je svima, imamo javno prenos suđenja i jedna čekamo da se okonča i da dobije sudski epilog", rekao je Brajović.Upitan da li misli da će se Milo Đukanović kandidovati za predsednika Crne Gore, Brajović je rekao da će to biti samo Đukanovićeva odluka, ali ako odluči da se kandiduje, veruje da će biti predsednik Crne Gore.


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design