Vesti
Bošković: Nećemo u rat ni protiv Srba ni protiv Albanaca

15:09, 16.07.2017

|

Izvor: RTS, Tanjug

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković ističe da njegova zemlja svoje vojnike neće upućivati u rat ni protiv Srba, ni protiv Albanaca na Kosovu, već će ih angažovati samo u kontekstu promocije, očuvanja i jačanja regionalnog i globalnog mira i bezbjednosti.
Predrag Bošković je u intervjuu agenciji Mina rekao da je njegova nedavna izjava istrgnuta iz konteksta, na "veoma maliciozan" način, svojstven, kako je naveo, "pojedinim medijima koji zagovaraju nazadnu i odavno prevaziđenu politiku i ne mire se sa činjenicom da je Crna Gora samostalna država, a kamoli država koja je po svim parametrima lider u regionu", prenela je RTCG.

"Članstvom u NATO-u, Crna Gora je postala deo sistema koji baštini vrednosti na kojima počiva savremeno demokratsko društvo. Jedna od tih vrednosti je unapređenje i očuvanje mira i stabilnosti u kriznim područjima širom sveta", rekao je Bošković.

Prema njegovim rečima, Crna Gora će, kao pouzdan saveznik, u skladu sa svojim kapacitetima, doprinositi uspostavljanju i jačanju mira, kao što je to radila i do sada, učešćem u međunarodnim misijama.

"U tom kontekstu, naša država, sada i u svojstvu članice NATO-a, u svakom svom angažmanu, promovisaće isključivo mir i stabilnost, bilo da se radi o regionalnom, ili o međunarodnom kontekstu", istakao je ministar odbrane Crne Gore.

To je, kako je naveo, bila jedina poruka njegove izjave.

"Crna Gora svoje vojnike neće upućivati u rat ni protiv Srba, ni protiv Albanaca na Kosovu, već će ih angažovati samo u kontekstu promocije, očuvanja i jačanja regionalnog i globalnog mira i bezbednosti bilo da je u pitanju Kosovo ili neka druga teritorija koja je zajednički dogovor 29 članica Severnoatlantskog saveza", poručio je Bošković.

Kako je naveo, to je poruka svima koji svim snagama pokušavaju da kreiraju iskrivljenu sliku i da na neistinama grade svoju politiku i pozicije.

Na pitanje šta će biti prioriteti u radu Ministarstva u narednom periodu, ministar odbrane Crne Gore je rekao da je sektor odbrane prošao kroz 11-godišnji period veoma iscrpnih i zahtevnih reformi, koji je Crnu Goru preporučio da u junu postane 29. članica NATO saveza.

"Ovim činom valorizovali smo dosadašnje napore u reformama sistema odbrane i realizovali jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva definisan odmah po obnovi državne nezavisnosti", rekao je Bošković.

Istakao je da, biti deo najmodernijeg vojno-političkog saveza, za malu državu poput Crne Gore predstavlja izuzetnu privilegiju, ali i dodatnu obavezu da, kontinuiranim sprovođenjem reformi, opravda ukazano poverenje i pozicionira se kao pouzdan saveznik i kredibilan faktor stabilnosti na području Zapadnog Balkana.

U skladu s tim, kako je naveo, njihovi prioriteti biće usmereni ka daljoj modernizaciji i opremanju oružanih snaga.

"Radićemo kontinuirano na usavršavanju našeg kadra u saradnji sa saveznicima, u cilju kontinuiranog usvajanja neophodnih veština i znanja definisanih NATO standardima za postizanje najvišeg nivoa interoperabilnosti, odnosno sposobnosti da odgovorimo aktuelnim bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama na nacionalnom nivou i u okviru kolektivnog sistema bezbednosti", naveo je ministar odbrane Crne Gore.

Prema njegovim rečima, posebno, visoko mesto na listi prioriteta zauzima učešće Vojske Crne Gore u očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

"Naši vojnici će i dalje učestvovati u mirovnim misijama i operacijama pod vođstvom NATO-a, EU i UN. Takođe, nastavićemo sa usklađivanjem nacionalne legislative sa međunarodnim propisima, kako bi i formalno-pravno bili u mogućnosti da pratimo savremene tokove u okviru Alijanse", precizirao je Bošković.

Podsetio je da je planirano da Crna Gora do 2024. godine dostigne nivo od dva odsto BDP-a izdvajanja za odbranu.

"Čime će se stvoriti preduslovi za dalje opremanje, nabavku i reformu onih segmenata koji su nam potrebni da bi bili prepoznati kao interoperabilan i pouzdan saveznik", dodao je ministar odbrane Crne Gore.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design