:

:

TV Most

clock

Januar 18, 2015   22:14

0

144

"Boško Buha" otvara svoje sale u oktobru

Pozorište "Boško Buha" je u skladu sa svojim mogućnostima ušlo u sanaciju, a trenutno se rade elektroradovi, kaže Milorad Mandić, direktor pozorišta.

"Nove instalacije se rade po propisima, a stare iz 1930. godine kada je zgrada pravljena ostaće u zidovima kao neka muzejska vrednost za buduća vremena", rekao je Mandić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Šezdeset četiri godine se čekalo da se makar jedna stolica promeni, rekao je Mandić ističući da sada strpljivo prate lagani razvoj radova.

"Ne žurimo, naša publika su u prvom redu deca i trudimo se da u bezbednosnom smislu sve bude urađeno na vrhunskom nivou. Kasnije ćemo razmišljati o udobnosti", ističe Mandić.

Zahvalio se svim kolegama i koleginicama – glumcima, direktorima ustanova i drugima koji su otvorili svoja vrata i omogućili pozorištu "Boško Buha" da predstave izvodi na scenama njihovih teatara.

Dve predstave "Boška Buhe" ušle su u top 10 za 2014. godinu, rekao je Mandić – "San letnje noći" i "Magareće godine", dok je "Gospođa ministarka" i dalje vrlo popularna.

Iako privremeno nemaju svoje prostorije, repertoarska politika se ne menja, nastavljaju se probe, a biće i novih predstava.

"Sada kada smo locirani u prostorijama Ustanove kulture "Vuk Karadžić" sa repertoarom i dečjim i večernjim malo je lakše, nema više toliko trke, ali repertoarska politika se ne menja. Naša ambicija je da već 28. januara krenemo sa prvim probama nove predstave "Majstor i majstori" po tekstu Gorana Markovića i u režiji Bojana Karadžića", rekao je Mandić.

Ukazao je da se nastavlja i uspešan put predstave "Trideset devet stepenika" čija je premijera bila krajem 2014, zatim sledi predstava "Kralj komedije", gde je bila pauza u radu. Na jesen slede dve premijere - "Egzekutor" i "Čarobnjak iz Oza".

Pozorište "Boško Buha", kao prvo srpsko profesionalno pozorište za decu i mlade, osnovano je 1950. godine. Iako su se generacije obrazovale upravo u tom teatru, ozbiljnih popravki nije bilo. A onda su zaposleni, uz pomoć donacija prijatelja i različitih fondacija, odlučili da prošle godine počnu sanaciju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva