:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2018   12:05

0

187

Borisov: Panevropski koridori korisni za ceo Zapadni Balkan


Bojko Borisov je precizirao da su u fokusu samita o panevropskim koridorima bili koridori 4, 8 i 10, izrazivši uverenje da je realno da ti koridori budu završeni u roku od sedam do osam godina.



"Plan koji predlažemo je od koristi za sve zemlje (na Zapadnom Balkanu). Kada ovi saobraćajni koridori budu gotovi do svake prestonice će moći da se stigne vozom, auto-putem, a tu su i internetske veze", rekao je Borisov.



Prema njegovim rečima, svi ti projekti biće predstavljeni na sastanku lidera Zapadnog Balkana sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom u Sofiji 1. marta.



Na tom sastanku će, naveo je bugarski premijer, svaki od šest lidera navesti koji su delovi tih projekata već primenjeni, koliko finansijskih sredstava je potrebno da se završe preostali delovi i ko će to finansirati.



Borisov je ukazao da je za razvoj ekonomskog potencijala i prosperitet Zapadnog Balkana, koji je, kako je rekao, potreban za stabilnu i bezbednu Evropu, nužno povezivanje kako između zemalja regiona, tako i između njih i susednih država članica EU.




Zapadnom Balkanu su, napomenuo je bugarski premijer, potrebna dodatna ulaganja, nova radna mesta i dobra prekogranična saradnja kako bi se poboljšali životi ljudi.



To će, najavio je Borisov, biti glavna tema samita EU i Zapadnog Balkana koji će biti održan 17. maja.



Premijer Bugarske je, uz to, pozdravio rad Evropske banke za obnovu i razvoj u našem regionu, rekavši da je ta banka jedan od najvećih investitora na Balkanu i da ima važnu ulogu u prekograničnim inrastrukturnim projektima usmerenim na unapređenje trgovine i konkurentnosti.



Na konferenciji za medije posle foruma EBRD-a, Borisov je nagovestio da bi bugarska nuklearna centrala "Belene" mogla da bude izgrađena evropskim finansijskim sredstvima i kao zajednički balkanski projekat, pri čemu bi, objasnio je, sve zemlje Zapadnog Balkana bile akcionari.



Borisov je govorio i o gasnom povezivanju u regionu kao načinu da se diverzifikuju energetski izvori na Balkanu, a pritom je pomenuo balkansko gasno središte i dva interkonektora koji povezuju Bugarsku sa Srbijom i Grčkom, kao i završen interkonektor sa Rumunijom.



Primena svih ovih projekata dovešće do veće konkurentnosti i nižih cena gasa u regionu, zaključio je bugarski premijer.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva